Sukulent Yetiştirme ve Çoğaltma Yöntemleri

Sukulent bitkisi kaktüsgiller familyasında yer alan bir bitki türüdür. Onlarca alt türü olan bu bitki yapısından dolayı “etli bitki” ve “sulu bitki” olarak da adlandırılmaktadır. Bu bitki küçük boyda olması ve onlarca çeşidinin bulunması sebebiyle ev ve ofis gibi yerlerde süs bitkisi olarak çok yaygın kullanılmaktadır. Bitkinin bu denli popüler olması sebebiyle insanlar bu bitkinin üretimini yapıp çoğaltarak gelir kapısı yaratmak istemektedir. Bu nedenle bu yazımızda sukulent yetiştirme ve çoğaltma yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz. Ancak öncesinde sukulent bitkisi hakkında bilgi sahibi olmak üretim aşamasında yaşanabilecek problemler ile başa çıkmada önem arz etmektedir.

Sukulent Bitkisi Nedir?

Sukulent bitkisi dünyanın pek çok yerinde yetişebilen minyon bir süs bitkisidir. Etli yapıda olması ve kaktüslerde olduğu gibi su tutması nedeniyle etli bitki ya da sulu bitki olarak da adlandırılmaktadır. Bitkinin bu yapısı onun kaktüslerle olan yakınlığını göstermeye yeterlidir. Kaktüslerle aynı familyada bulunan bu bitki bakım açısından da benzerlik gösterir.

Sukulent bitkisinin anavatanları kurak ve sıcak ülkelerdir. Burada suyu bünyesinde depolayarak yaşamını idame ettiren bitki ekonomik sebeplerden dolayı dünyanın dört bir tarafına yayılım göstermiştir.

Sukulent bitkileri farklı şekilde ve renkteki çiçekleri ile tanınırlar. Onlarca alt türü olduğu için bu çiçeklere bakarak tanımlama yapılabilir. Ayrıca çiçeklere ek olarak yaprakları da kendi aralarında farklı görünümdedirler. Yıl içinde çok az bir zamanı çiçekli geçiren bu bitki daha çok yapraklarının güzelliği sebebiyle evlere ve ofislere girmektedir.

Sukulent Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Sukulent yetiştiriciliği fazla zahmet gerektirmeyen bir iş koludur. Gerekli ortam sağlandığı ve yeterli bakım yapıldığı sürece hemen hemen her ortamda bu bitki yetiştirilebilmektedir.

Sukulent yetiştirmenin ilk aşamasında ekilecek yerin seçilmesi yer alır. Bu bitki türü kaktüslerde olduğu gibi kuraklıkta yaşamını sürdürebilmek için su depolarlar. Bu nedenle bitkinin ekileceği yerin fazla sulak alan olmamasına dikkat edilmelidir. Ekilen yer fazla su tuttuğu zaman depo dolacak ve kökler zamanla kapanarak bitki çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle kurak ve boşluklu toprakların seçilmesi sukulent yetiştiriciliği için çok önemlidir. Ayrıca seçilen toprağın 6-7 derecelik pH aralığında olması ve gerekli inorganik maddeler açısından (demir, azot vs.) zengin olmalıdır.

Sukulent üretiminin bir diğer aşaması bitkinin ekilmesidir. Saksı veya herhangi konteynır sukulent yetiştiriciliğinde yeterli olmaktadır. Seçilecek kabın derin veya sığ olması önemli değildir çünkü su bulmak amacıyla geniş alanlara uzayabilen kökleri sukulentlerin toprağa kolayca tutunmasını sağlayacaktır. Ardından tohum olarak alınan ya da vejetatif kökler toprağa yerleştirilerek bir sonraki adım olan bakıma aşamasına geçilir.

Bu bitkilerin bakımı çok zor değildir. Doğru zamanda sulama, doğru güneş açısını yakalama ve doğru zamanda yayılan yaprakların kesilmesi bakım için yeterlidir. Sukulentler kurak ortam bitkisi olduklarından haftada bir kez sulamak yeterli olmaktadır. Bitkinin bulunduğu toprak kurumuş olsa dahi bitkinin gövdesinde su depoladığı unutulmamalı ve fazla su verilmemelidir. Sonbahar ve kış aylarında bu sulama döngüsü daha da uzatılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki o da saksıların altında su drenaj delikleri olmalıdır. Eğer bu sağlanamaz ise kökler zamanla suda boğulacak ve önce hastalıklar sonra da çürümeler meydana gelecektir. Ek olarak bu bitkiler budama ihtiyacı duymazlar. Yalnızca yapraklar öldüğü zaman, hastalandığı zaman ya da çoğaltma yapılacağı zaman bitkiden ayrılmalıdır.

Sukulent Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent yetiştiriciliğinde son ve en önemli nokta bitkinin çoğaltılması işlemidir. Bu işlem diğer aşamalara oranla biraz daha zor olsa da dikkatli davranıldığı sürece kolay bir şekilde çoğaltma işlemi yapılabilmektedir.

Sukulent bitkisinin çoğaltılabilmesi için öncelikle olgunluğa ulaşmış bir bitki seçilir. Ardından bu bitkinin çoğaltılmak istenen yaprağı yavaşta döndürülerek dipten çıkartılır. Elde edilen bu yeni vejetatif bitki Hindistan cevizinin dış kabuğundan elde edilen liflere yavaş ve dikkatli bir şekilde yerleştirilir. Ekim işlemi bittikten sonra sprey ile sulanan sukulent bitkileri büyümeye bırakılır. Bu süreçte sukulent önce köklerini toprağa yayacak ondan sonra kendi çeşidine özgü görünümüne kavuşacaktır. Bitki yeterli olgunluğa ulaştığında ise satışa sunulur ya da yeni bitkiler için tekrardan hasat edilir.

Bu konu ile alakalı olarak “Sukulent Bakımı ve Sukulent Çoğaltma” konumuzda da bilgiler vermiştik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu