Türkiye’de Anason Nerede Yetişir? Anason Verimi

Anason, vatanı Asya olan bir kültür bitkisi olması itibariyle Türkiye’de de yetiştirilmektedir. Bir çok farklı ülkede yetiştirilmekte olan Anason, ince köke sahiptir. Yaprakları bulunduğu yere göre farklılık göstermektedir. Anason bitkisi Türkiye’de genellikle rakı yapımında kullanılıyor olarak bilinse de; tıp ve eczacılık alanlarında da giderek artan bir yaygın kullanıma sahiptir. Anason yetiştirmek, Türkiye’de devlet kontrolüyle mümkün olmakla birlikte Ege, Marmara ve Güney Anadolu bölgeleri yetiştirmeye elverişli bölgelerdir.

Anason Dekara Verimi

Dekara atılan tohumla birlikte yüksek verim elde edebilmek için tohumun derine inmemesine dikkat edilmelidir. Toprak hazırlığının yapılmasının ardından ekim öncesinde merdane geçirilmeli ve bu sayede tohum ile toprak arasındaki temasın iyi olması sağlanması elzemdir. Ekimlerde derinlik 1-3 cm arasında farklılık gösterebilmektedir. İklim şartlarına göre çimlenme, ekimden yaklaşık 3 hafta sonra gerçekleşmektedir. Anasonun gelişmesi için iyi sulama gerekmektedir.

Anasonda genel itibariyle dekara verimi ekolojik koşullara, yetiştirme tekniğine ve kullanılan tohumun kalitesine bağlı olarak 45-110 kilogram arasında farklılık göstermektedir.

Anasonda Verim Alınması için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Toprak faktörü anasonun yetişmesini ve gelişmesini sağlayan en önemli etmendir. Zira toprağın kireçli olması önem taşımaktadır. Zengin toprakta anason verimi yüksek olmaktadır. Ağır topraklarda anasondan istenilen verim alınamamaktadır.
  • Anason veriminde iklim de oldukça önemlidir. Anason bitkisinin sağlıklı olarak yetişmesi için sıcak iklim gerekmektedir.
  • Anason bitkisi için hasat döneminde özenli davranılması gerekmektedir.

Anadolu topraklarında oldukça yaygın üretime sahip olmasıyla birlikte Anason, Türkiye’de en çok yetiştirilen baharatlar sınıfına da girmektedir. Otsu özelliğe sahip olan anason, 60 cm’ye kadar uzayabilmektedir. Maydanozgiller ailesi üyesinin mensubudur. Üretimi devlet kontrolünde olan bir bitki olmasıyla birlikte anasonun kullanım alanları farklılık göstermektedir.

Türkiye’de Anason Nerede Yetişir?

Anason, Türkiye’de yoğun olarak Burdur’da yetişmektedir. Burdur’un ardından en çok üretimi yapılan şehirler; Denizli, Muğla ve Antalya’dır. Türkiye’de üretilmekte olan anasonun oldukça büyük kısmı rakı için aroma olarak kullanılmaktadır.

Anason bitkisi, sıcak iklimlerde verimli yetiştirilebilmektedir. Orta düzey nemi seven anason, özellikle çimlenme zamanında yoğun olarak nemli hava ihtiyacı içerisinde olur. Gelişmesi evresinde ise nemin fazla olması hastalanmasına yol açar. Anason yetiştiricileri bu nedenle kireçli orta ya da hafif topraklarda bitkiyi ekmektedirler. Anasondan yüksek seviyede verim alabilmek adına, toprağın zengin olması gerekmektedir. Türkiye’de yetiştirilen anasonlarda; iklim şartları, toprağın yapısı, arazi şartları ve arazideki rüzgâr hasada doğrudan etki eden faktörlerdir.

Anason Türkiye’de Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Anasonun Türkiye’de kullanıldığı başlıca sektör, alkol sektörüdür. Alkol sektörünü takip edenler ise; tıp, eczacılık, baharat ve sanayidir. Yaygın kullanımı bu alanlarda olan anason aynı zamanda Türkiye’den ihraç edilen bir bitkidir. Anason ihracatı yoğun olarak Türkiye’den ABD’ye yapılmaktadır. Her yıl binlerce ton anason ABD başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerine sunulmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu