Araucana (Mavi Yumurtacı) Tavuğu ve Özellikleri

Araucana ırkı tavuklar alışılmadık özellikte ve görünümde olan ırklardan birisidir. Minyon görüntüsü ve yumurtladığı mavi yeşil renkteki yumurtalar sebebiyle dikkatleri üstüne çeken bu tavuk et ve yumurta üretiminden daha çok bahçelerde süs amacıyla kullanılmaktadır. Bugünkü yazımızda bu tavuk ırkına ait bilgilere yer vereceğiz.

Araucana Tavuğunun Anavatanı ve Irkı

Araucana ırkı tavukların anavatanları tam olarak bilinmemektedir. Ancak geçmiş bilgilere istinaden bu tavuğun 1800’lü yıllarda İspanya’dan çıkıp önce Şili ‘ye ardından tüm dünyaya yayıldığı düşünülmektedir. Bu tavuğun bu kadar geniş bir alana yayılmasında yumurtladığı renkli yumurtalar etkili olmuştur. Günümüzde en çok Güney Amerika ve Avrupa’da beslenmektedir.

Araucana Tavuğunun Görünüşü

Araucana ırkı tavuklar alışıldık tavuk görünümünden oldukça farklıdır. Kafalarında ve boynunda sık tüyler bulunur. Bu yapısı onun soğuk ortamlara adapte olabilmesini sağlar. Şapka ve sakal gibi görünün tüyler onları sempatik kılarak insanların beslemesinde etkili olmaktadır. Ek olarak bu tavuklarda kuyruk bulunmaz.

Araucana ırkı tavuklar oldukça minyon boyutlu bir tavuktur. En olgun olduğu yaşlarda en fazla 2,5 kilogram gelirken boyutları da oldukça küçüktür. Bu tavuklar çoğunlukla siyah, beyaz, gümüş ve kahverengi renklerinde karşımıza çıkar.

Araucana Tavuğunun Davranışları

Araucana ırkı tavuklar çok hareketli tavuklardır. Ortalıkta koşuşturmayı seven bu canlılar yaşam alanlarında olabildiğince geniş alanlara yayılırlar. Küçük boyutlu olması ve hızlı olması onun tehlikeli yırtıcılardan kolayca kaçmasını sağlar. Ayrıca doğal yaşamlarında kanadı kesilmeyen bu tavuklar uçabilmektedir.

Bu tavuklar kendi cinslerine olduğu kadar çevresindeki diğer hayvanlara karşı da oldukça uysaldır. Meraklı olan bu tavuklar her yeri dolaşarak böcek, tohum vs. bulup yerler. Ancak bu kadar meraklı olmaları doğal ortamda onlar için tehlike oluşturmaktadır.

Araucana Tavuğunun Yumurta Verimliliği ve Üremesi

Araucana ırkı tavuklar yumurta verimliliği bakımından geride kalmıştır. Bunun en temel sebebi geçmiş yıllardaki ıslah çalışmalarıdır. Olgunluğa ulaşan bir Araucana haftada ortalama 3 adet yumurta üretir. Ürettiği yumurtalar orta boydadır ve mavi yeşil renktedir. Araucana tavukları küçük boyutlu olduğundan ve fazla yumurta üretemediklerinden üretimde başka tavuklar ya da kuluçka makineleri kullanılmalıdır.

Araucana Tavuğu Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar

Yetişkinliğe ulaşmış Araucana pek çok tavuğa oranla daha dayanıklı ve daha sağlıklıdır. Bu hayvanlar birçok iklim şartına ayak uydurabilirler ve tolere edebilirler. Bu tavukların bakımında dikkat edilecek en önemli nokta bu tavuklara özgü olan genetik hastalıktır. Zaman zaman meydana gelebilen bu durum canlıların ölümüne sahip olmalıdır. Ek olarak gezmeyi seven bir tavuk olduğu için yırtıcı hayvanlara karşı gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Araucana Tavuğunun Beslenmesi

Araucana çok gezen bir tavuk olduğu için beslenme konusunda sıkıntı çekmez. Fakat bu gezmeler onun için ekstra enerji tüketimine neden olduğu için sahiplerinin tohum, canlı yem vb. yemler ile beslenmelerini desteklemesi gerekir. İlk civcivler çıktığında boyutça çok küçük olduklarından ilk birkaç hafta protein içeriği fazla yemlerin verilmesi önerilir.

Araucana Tavuğunda Sık Görülen Hastalıklar

Bu tavuklar gerekli yaşam alanları oluşturulduğu ve ilaçlamaların yapıldığı durumda genellikle herhangi bir hastalığa yakalanmazlar. Ancak bu tavuklara özgü olan genetik hastalıklar, tavuk biti ve parazit enfeksiyonları bu canlıların yaşamlarını tehdit edebilir.

Araucana Tavuğu, Civcivi ve Yumurtası Fiyatları

Özellikle yumurta renginden dolayı ülkemizde son zamanlarda oldukça popüler olmuştur. Yumurta kabuğuna baktığımızda mavi ve yeşilimsi bir renge sahiptir. Araucana yumurtası fiyatları 5-10 TL arasında değişmektedir. Araucana civciv fiyatları ise 15-25 TL arasındadır. Araucana tavuk ve horoz fiyatları ise 70-120 TL arasında değişmektedir.

Kaynak: https://www.vetbilgi.com/araucana-yesil-yumurtaci-tavugu-hakkinda-bilgi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu