Sardunya Çiçeği Bakımı ve Türleri

Sardunya, anayurdu Güney Afrika olan çok yıllık bitkidir. Daha çok pembe, sarı beyaz ve kırmızı çiçekleri olan sardunyalar görülse de, değişik renkleri de vardır. Sakız sardunyası, ceylan (karagöz) sardunyası ve ıtır gibi alt türleri vardır. Sardunya yaprakları kalın ve genellikle tüylüdür. Çiçekleri oldukça küçük ve beş yapraklıdır. Genellikle iki büyük çiçek yaprağı üstte, üç küçük çiçek yaprağı ise alttadır. Bahçe bitkisi olarak kullanılabildiği gibi, ayrıca evlerde ve balkonlarda saksı içinde de yetiştirilebilir. Sardunyalar doğru bakıldığı zaman her mevsim çiçek açabilir.

Sardunya çiçeği sıcağı sever. Bol çiçek açması için ise bol güneş görmelidir. Gelişmesi için neme ihtiyacı yoktur. Sardunyalarınızı çok nemli veya güneş almayan gölgeli bir ortama yerleştirirseniz zaman içinde yapraklarında küflenme oluşur. Ayrıca daha çok kapalı ortamlarda veya havasız ortamlarda yetişen sardunyalarda beyaz sinekler ve örümcek akarları görülür.

Sardunya Çiçeği Nasıl Sulanır?

Sardunya çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Hatta fazla sulama veya drenajı iyi olmayan saksılar çiçeğin köklerinde çürüme olmasına sebep olurlar. Orta nemli, bol güneşli bir ortamda büyüme zamanlarında düzenli olarak sulamak çiçeğin gelişmesini daha da hızlandırır. Sardunya çiçeğinin toprağının tamamen kurumasına izin vermemelisiniz. Uzun süreli kuru toprak, yapraklarının önce kahverengileşmesine, sonra sarararak düşmesine neden olacaktır. Fakat bitkiyi düzenli sulamaya devam ederek tekrar canlandırabilirsiniz.

Sardunya Çiçeği Nasıl Budanır?

Sardunya çiçeğini ara sıra budamak, gürleşmesine ve çiçeklerinin bollaşmasına olanak sağlayacaktır. Özellikle bahar aylarının başında budama yapmak sardunyanın çiçek açmak için enerjisinin çoğalmasına sebep olur. Budama birçok bitkide olduğu gibi sardunyada da önemli bir noktadır ve bitkinin daha sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirmesini sağlar.

Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Sardunya kökten çoğaltılabileceği gibi koparacağınız küçük bir dalını toprağa ekerek veya köklendirerek te çoğaltma yapabilirsiniz. Eğer toprak olarak kızıl toprak kullanırsanız daha hızlı büyüyebilir. Ayrıca su geçirgenliği fazla olan topraklar sardunyalar için idealdir. Yukarıda dediğimiz gibi su içerisinde veya pamuk gibi ürünlerin içerisinde köklendirme sonucunda da ekim yapabilirsiniz.

Sardunya Çiçeği Türleri

Sakız Sardunyası: Esnek dalları bir metreye kadar sarkabilir. Fakat kısa olan türleri de vardır. Yeşil yaprakları daha etli olur. Çiçekleri ise katmerli veya katlı demetler halinde açar.

Ceylan Sardunyası: Halk arasında karagöz olarak adlandırılır. Sivri uçlu tüylü yapraklara ve açelyayı andıran çok gösterişli çiçeklere sahiptir. Çiçekleri çok canlı renklerde düz veya ebruli olabilirler. Boyu bir metreye kadar uzayabilir. Çiçeklenme zamanı diğer türlere göre çok kısadır.

Itır Sardunyası: Itır sardunyalarının pembe renkteki çiçekleri pek gösterişli değildir. Itır sardunyaları çiçeklerinden ziyade yapraklarının özel kokusu sebebi ile yetiştirilirler. Yaprakları girintili çıkıntılı olur. Kokuları ise genellikle gül, limon, nane veya elma kokulu olur. Yaprakları hafifçe ovuşturulduğunda kokusu çevreye yayılır. Kışa en dayanıklı olan sardunyadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu