Sülün Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi ve Kazancı

Sülünler doğadaki en özel kuşlardan birisidir. Sahip olduğu özelliklerden dolayı günümüzde bu kuşların yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır. Farklı amaçlar için yetiştirilen sülünler, son derece hassas kuşlardır. Bundan dolayı beslenmeleri esnasında ciddi bir özene ihtiyaç vardır. Bu yazımızda sülün yetiştiriciliği ile ilgili merak ettiğiniz bütün detayları bulabilirsiniz.

Sülünlerin Genel Özellikleri

Sülünler, adını aldıkları familyanın en önemli üyeleridir. Sülüngiller familyasında toplamda 49 tür sülün yer alır. Bunların neredeyse tamamının anavatanı Asya kıtasıdır. Buradan dünyanın farklı noktalarına kadar yayılmışlardır. Sülünler, genel anlamda ikiye ayrılır; yüksek arazi sülünleri ve alçak arazi sülünleri. Yüksek arazi sülünleri, Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkaslara yayılmış olup, bu türe aynı zamanda Himalaya sülünleri de denilir. Alçak arazi sülünleri ise güneydoğu Asya’nın alçak bölgelerine yayılmışlardır.

Sülünlerin Doğadaki Yiyecekleri

Omnivordur olan sülünler hem bitkisel hem de hayvansal gıdaları tüketebilir. Doğadaki en önemli besin kaynakları ise bitki tohumları, meyveler, yeşil filizler ve tahıllardır. Hayvansal besinleri ise ağustos böcekleri, karıncalar, örümcekler, çekirgeler, solucanlar, salyangozlar, sinekler ve benzer canlılardır. Bunların dışında yılan, kurbağa ve kertenkele yedikleri de bilinir.

Eşeleme güçleri yüksektir. Bu özellikleri sayesinde toprağın 8 cm altında olan besinleri dahi çıkarabilirler. Besinlerini genellikle yerden alırlar.

Sülün Yetiştiriciliği Hangi Amaçlarla Yapılır?

Sülün yetiştiriciliği farklı amaçlar için yapılan bir iştir. Bazen bu hayvanların eti ve yumurtası için yapılırken, bazen de daha farklı amaçlar için yapılabilir. Ancak günümüzde bu özellikle bu işin yapılmasının nedeni, nesli tükenme noktasına gelen bir kuş türünün kurtarılmasıdır. Buna karşın kazanç amaçlı olarak yapıldığının da unutulmaması gerekir. Hangi amaçlarla sülün yetiştiriciliği yapıldığına dair detaylar aşağıdadır:

Et Üretimi

Sülün eti, kendine has özellikleri ile bilinir. Kolesterol seviyesinin düşük olması, içerisinde çok az yağ bulunması, diğer etlerle kıyaslandığında kendine özgü bir tadının olması, sülün etinin yoğun ilgi görmesine neden olur. Bu özellikleri, sülün etinin en lüks restoranların menüsünde veya özel ziyafetlerde yer almasını sağlar.

Sülün türlerinin kendine has özellikleri vardır. Eğer et üretimi için sülün yetiştiriciliği yapılacaksa halkalı sülün ve alt türleri tercih edilmelidir. Erkek halkalı sülünlerin baş kısmı mavi ve yeşil renkte olup, boyun kısımlarında beyaz bir halka vardır. Bundan dolayı halkalı sülün adını almışlardır. Bu türün göğüs merkezi morumtırak bir kırmızıdır, ancak kenarlar daha hafiftir. Kanat bölgeleri ise sarı ve siyah renkli olup, kuyruk bölgesi zeytin sayısıdır. Dişi olan sülünler ucu siyah olan kahverengi boyun tüyleri ile dikkat çeker. Diğer bölgelerdeki tüyler ise beneklidir.

Eğer et üretimi için yetiştiricilik yapılacaksa, damızlık seçiminde bu hususa dikkat edilir. Erkek damızlıkların 1,2 kg, dişilerin ise en az 0,9 kg olması gerekir. Böylece elde edilen civcivlerin et oranların yüksek olacaktır.

Yumurta Üretimi

Sülünler genellikle yumurta üretimi için yetiştirilmez. Daha açık bir ifade ile sülün yumurtasının kullanım alanları oldukça sınırlıdır. Sadece bazı AB ülkelerinde, pasta yapımında kullanılır. Bundan dolayı yumurta üretimindeki temel hedef, bunların kuluçka makinesinde kullanılmasıdır. Böylece sülün üretimi gerçekleşmiş olur.

Avlanma Alanlarına Bırakma

Sülünler, çok iyi bir av materyali olarak ifade edilir. Günümüzde doğal alanlardaki sayılarının oldukça azalması, avlanacak sülün bulunmasını neredeyse imkansız hale getirir. Profesyonel avcıların ücretli olarak girdikleri avlaklara bırakılmak için sülün yetiştiriciliği yapılır. Eğer böyle bir amaç güdülüyorsa, sülün türünün doğru olarak seçilmesi son derece önemlidir. Uçma yeteneği yüksek olan hafif canlı ağırlığa sahip türlerin seçimi, son derece mantıklı olacaktır. Bu türe ait olan sülünler genellikle 8-10 haftalık olana kadar beslenir ve bu süre sonunda avlaklara salınır.

Hobi

Sülünler, kendilerine has bir güzelliğe sahiptirler. Bu özel kuşların farklı renklere sahip türleri vardır. Bu tür bir yetiştiricilikte ana hedef, sülünlerin büyümesinden ve seslerinden zevk alınmasıdır. Gelişimlerinin takibidir. Ayrıca elde edilen yumurta ve yavruların pazarlanması da mümkündür. Ancak temel amacın ticari olmadığının unutulmaması gerekir.

Hobi amaçlı yapılan sülün yetiştiriciliğinde sülün sesleri özel bir yer tutar. Sülünler çok farklı sesler çıkarırlar ve bunları, farklı amaçlar için yaparlar. Bazen korunmak bazen kavgada rakibini korkutmak bazen de daha farklı amaçlar için bu sesleri çıkarırlar. Ancak bunların önemli bir kısmı insanlar için ilgi çekicidir. Sadece sesi için dahi sülün besleyenler olduğu bilinir.

Sülün Barınakları Nasıl Olmalıdır?

Sülünler, karakterleri gereği özel tip bir barınağa ihtiyaç duymaz. Diğer kanatlılar için hazırlanan barınakların özellikleri, sülünler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Uygun şartların sağlanması durumunda sülün yetiştiriciliği açık barınaklarda dahi yapılabilir.

Barınakların kesinlikle dışarıdan gelen tehditlere karşı korunaklı olması gerekir. Kemirgenler ve diğer kuşlar, sülünler ve yumurtaları için tehdit olabilir. Bundan dolayı kafes teli aralıkları en fazla 1 cm olmalıdır. Bunun dışında tabanın telli olması, sülün dışkılarının direkt olarak kafes dışına atılmasını sağlar. Söz konusu durum ise oldukça büyük bir kolaylık sağladığı gibi sülünlerin sağlığı açısından da son derece önemlidir.

Sülünlerin çiftleştirilmesi kümeslerde sürü halinde yapılabileceği gibi, özel kafeslerde de yapılabilir. Sürü halinde yapılması daha kolaydır, ancak takibi çok zordur. Eğer özel damızlıkların çiftleştirilmesi söz konusu ise bunların ayrı bir kafese alınmaları çok daha doğru olacaktır.

Sülün Yumurtaları

Sülünler yaklaşık 9 aylık olduklarında erginliğe ulaşır. Yumurta verimi ise 10 aylık olduklarında başlar. Sülünler, kendi içlerindeki türlerine ve beslenme şekillerine göre farklı renkte yumurtlayabilir. Genel olarak zeytin yeşili ve kahverengi yumurta alınır. Ancak nadiren de olsa açık krem ve mavi yumurtalar da alınabilir.

Bu yumurtaların ortalama ağırlıkları 25-30 gr kadardır. Ancak beslenme özellikleri ve yaşadıkları ortama bağlı olarak yumurta ağırlıkları değişkenlik gösterebilir.

Dişiler Mart ayının ortası ya da sonunda yumurtlamaya başlar. Bu süreç Haziran başına kadar devam eder. Süreç sonunda toplam yumurta sayısı 50-55 adettir. Yapılan ıslah çalışmaları, söz konusu rakamları arttırmaya yöneliktir. Özellikle Fransa’da yapılan çalışmalar sonucunda yumurta sayısının 100’ün üzerine çıktığı bilinmektedir.

Kuluçka Süreci

Sülünlerin kuluçka süresi 24-26 gündür. Kuluçka randımanları ise değişken olup, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Yumurtaların depolanması, ne zaman kuluçkaya alındıkları, nasıl dezenfekte edildikleri ve benzer unsurlar bu noktada belirleyicidir. Kuluçka sıcaklığı ilk 21 günde 37,5 derece, son 3-5 günde ise 36,5 derece olmalıdır. Nem ise ilk 21 günde %65, sonraki günlerde ise %70 olmalıdır. Bu şartlar sağlandığında yumurtalarda civciv çıkma oranı, önemli ölçüde yükselecektir.

Sülün yetiştiriciliği yaparken, kuluçka makine kullanmak gerektiği asla unutulmamalıdır. Çünkü kısa sürede çok sayıda yumurta elde edilir ve bunlar için uygun şartların sorunsuz olarak ayarlanması, ancak kuluçka makinesi ile mümkün olur.

Beslenme ve Bakım

Yumurtada çıkan civcivlerin erginliğe erişebilmesi için doğru olarak beslenmesi ve bakılması gerekir. Özellikle ilk 3 haftada civcivlerin kapalı kümeslerde kalması gerekir. Kümesin sıcaklığının civcivlere göre ayarlanması ve zaman içinde düşürülerek normal seviyeye gelmesi, bir diğer önemli detaydır. Kümes tabanına talaş ve onunda üzerine kum serilmelidir. Yavrular 4 haftalık olduklarında gezinme bölümüne alınmalıdır. İlerleyen dönemlerde aynı şekilde yer değişiklikleri yapılabilir.

Sülünlerin beslenmesinde hindi yemi ve proteinli sanayi yemi tercih edilir. İlk 4-5 hafta %30 protein oranına sahip sanayi yemi ile beslenmesi uygundur. İlerleyen dönemlerde yine uygun yemlere geçiş yapılır. Ayrıca sülünlerin sulanmasına da dikkat edilmelidir. Yeterince uzun ve derin olmayan suluklar tercih edilmelidir.

Sülün Yetiştiriciliği Kazancı

Günümüzde sülün yetiştiriciliği popüler olarak kabul edilen işlerden birisidir. Ancak gerçek manada bu işi yapan kişi sayısı azdır. Bundan dolayı gerekli pazar araştırması yapıldığında, sülün yetiştiriciliğinin oldukça karlı bir iş olduğu söylenebilir. Ancak bu işi yapan kişinin zamanının büyük bölümünü yetiştiricilik için ayırması gerektiği unutulmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu