Kuşkonmaz Yetiştiriciliği (Dikim ve Hasat) Nasıl Yapılır?
Kuşkonmaz sebzeler arasında özellikle son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiş, lezzetli ve en değerli olanlardan birisidir. Bilimsel ismi Asparagus officinalis olan sebzenin bu kadar değerli olmasının nedenlerinden birisi ise diğer birçok sebzeye göre yetiştirilmesinin uzun süreç alması ve nispeten biraz daha zor olmasıdır. Bununla beraber bu çok yıllık sebze ilkbaharda ilk hasat edilen yaz sebzelerinden birisidir. Taze kuşkonmaz özellikle kaliteli restoranlar tarafından oldukça fazla rağbet görmektedir ve maddi olarak ise değeri fazladır. Durum böyle olunca çiftçilik ile ilgilenen birçok kişi ve girişimler kuşkonmaz bitkisi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi almak istiyorlar. Bu konu ile ilgili olarak amatör yetiştiriciler ve bu işe yeni başlayacaklar için “Evde ve Saksıda Kuşkonmaz Yetiştiriciliği ve Bakımı” konumuzda bilgiler vermiştik.
Diğer sebzelerin aksine, kuşkonmaz oldukça sabır ister çünkü ekimden sonraki üçüncü yıla kadar hasat edilmezler. Yani ilk ürünleri 3. yıldan itibaren almaya başlarsınız. Her ne kadar ilk birkaç yıl içerisinde kuşkonmaz bitkinin hasat edilen kısımları ortaya çıkıyor olsa da bunların hasat edilmemesi gerekir. Eğer bu süreçte yani ilk 2 yıl bitki hasat edilirse bitkinin ömrü biter ve ölür veya sonraki yıllar için üretim ve verimde çok ciddi kayıplar yaşamaya başlarsınız. Bitkiyi doğru bir şekilde diktiyseniz, uygun şekilde bakımını ve gübrelemesini yaptıysanız ve ilk birkaç yıl özen gösterdiyseniz Üçüncü yılınızın ilkbaharında hasat etmeye başlayabilirsiniz. İlkbaharın ilk dönemlerinde hasat edilmeye başlanan kuşkonmaz bitkisinin hasat dilmesi temmuz ayının başına kadar devam etmektedir. Bir kuşkonmaz bitkisinin ortalama verim süresi ise 15 yıl kadardır.
Kuşkonmaz Nasıl Hasat Edilir?
Kuşkonmaz bitkisi 3. yılından itibaren ilkbaharın başlangıcı ile hasat edilmeye başlanır ve haziran sonu ile temmuz başına kadar bu hasat devam eder. Kuşkonmaz bitkisi toprak hattının yaklaşık olarak 15 ila 25 cm üzerindeyken yani bitkinin boyutları bu şekildeyken ama henüz çiçek tomurcukları açmadan hasat edilmelidir. Kuşkonmaz bitkisinin sapları toprak seviyesinde kesilmeli veya koparılmalıdır. Yaklaşık olarak bitkinin hasadı 6-8 hafta arasında sürmektedir.
Burada tecrübede büyük önem arz etmektedir. Eğer kuşkonmaz bitkisinin üretim veya canlılığını kaybettiğini görürseniz hasadı durdurmak mantıklı olacaktır. Bu sayede gelecek sezonlar için enerji depolamasına izin vermiş olursunuz. Aynı zamanda 25 cm üzerindeki bitkilerinde gelecek yıl için kök sistemlerini ve bitkinin sağlığını sağlaması açısından büyümeye devam etmesine izin vermek mantıklı olacaktır. Yani tüm sapları hasat etmek doğru değildir, bazı sapları bırakmak gerekir.
Kuşkonmaz Dikimi
Kuşkonmaz bitkisi besine fazlasıyla ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bu nedenle yüksek besin değerine sahip olan toprak ve düzenli gübreleme gerekmektedir. Bitkinin yenen kısmı yapraklardan ziyade sapları olduğu için en çok ihtiyaç duyulan besin azot değil fosfordur.
- Kuşkonmaz dikimi için yaklaşık olarak 25 cm derinliğinde ve 100-120 cm aralıklar ile çukurlar açmanız gerekmektedir.
- Açtığınız bu çukurların içerisinde fosfor içerikli gübre koymanız oldukça faydalı olacaktır. Mümkünse fosfor içeren organik gübreler kullanın.
- Dikim için elinizde bulunan veya almış olduğunuz kuşkonmaz fidelerini gübre tabakasının hemen üzerine yerleştirerek yaklaşık olarak 5 cm toprak ile örtün, alanı hafif bir şekilde sulayın.
- Kuşkonmaz fidesi yaklaşık olarak 5 cm büyüdüğünde çukuru biraz daha toprak ile doldurun. Bitki büyüdükçe bu işlemi birkaç kere daha yapın.
- Alanı mümkün olduğunca otlardan uzak tutun. Bitkiye her yıl düzenli olarak fosfor, azot ve potasyum içeren gübreler verin.
- Üçüncü yılda ilk hasadınızı hafif yapın. Sonraki yıllarda bitkiler daha sağlam hale geldiğinde, daha yoğun hasat yapabilirsiniz. Birkaç yıl sonra sağlamlıkta bir düşüş fark ederseniz bitkiyi taşıma veya dinlendirme yapabilirsiniz.
Kuşkonmaz yeni yeni adı duyulmaya başlanan ve oldukça değerli olan bir sebzedir. Ülkemizde üretimi yeni başladı sayılır. Yeni iş fikirleri arayanlar için oldukça ideal bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar biraz sabır ve ilgi gerektirse de maddi olarak karşılığı iyi sayılabilecek bir bitkidir. Hem ürün olarak hem de yeni girişimciler veya amatör olarak kuşkonmaz yetiştirmek isteyenler için tohum veya fide sağlayarak bu işi yapabilirsiniz. Tohumdan üretimin oldukça zor olduğunu söylemekte fayda vardır. Bu nedenle fide ile tercihiniz olsun.