Pulluk Nedir? Pulluk Çeşitleri ve Pulluk Fiyatları

Pulluk, tarımda toprağı işlemek için kullanılan temel aletlerden birisidir. Kısaca toprağı sürmek için kullanılan bir alettir ve traktörün arkasına bağlanarak kullanılır. Traktörün pulluğu çekmesi ile beraber; pulluk toprağı parçalar ve toprağı döndürür. Bu şekilde öncelikli olarak toprak gevşer, hava alır ve varsa toprak üzerinde yer alan yabancı ot ve saplar toprağın içine karışmış olur. Tarlanın yeni bir ekime hazırlanmasında kullanılan en önemli ekipmanlardan birisidir.

Ekilmiş, üzerinde ürün yetişmiş veya uzun süre herhangi bir işlem görmemiş olan toprak zamanla sıkılaşır ve oturur. Bu sıkılaşmış ve oturmuş toprağın ilk işlenişi sırasında pulluk kullanılır. Pulluğun dediğimiz gibi en önemli görevi bu toprağı parçalamak, hava almasını sağlamak, yükseltmek ve varsa yabancı otlar ile sapların toprağın altına geçmesini sağlamaktır. Yine gübre gibi ürünlerinde toprağa karışmasını sağlar.

Pulluğun görev yapan ana kısımları uç demiri ve kulak veya disk bölgesidir. Pulluğun uç demiri olarak adlandırılan kısım genellikle sertleştirilmiş çelikten yapılmıştır ve bu kısmın ana görevi pulluk ileri doğru hareket ederken toprağı yararak bir kanal açmaktır. Bu uç demirin yardığı ve açtığı toprak kulak veya disk bölgesi tarafından yan tarafa doğru tezekler halinde atılır. Pullukların birçoğunda devirme işlemi sağ tarafa doğru olmaktadır.

Temel olarak pulluklar işleyici gövdeye göre kulaklı pulluk ve diskli pulluk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunun dışında birçok farklı alt çeşit olarak sınıflandıracağımız pulluk çeşidi vardır.

Kulaklı Pulluk

Ülkemizde yaygın olarak bu pulluk türü kullanılmaktadır. Bu pulluk türünün daha çok tercih edilmesinin sebepleri arasında dayanıklı olması ve toprağın daha derinlerini işleyebilmesi sayılabilir. Bu pulluk ile tarla sürülürken toprak dikdörtgen prizmalar halinde kesilmiş ve döndürülmüş olur.

Kulaklı Pulluk Parçaları

Kuşaklı pulluğa ait başlıca parçaları saymak gerekirse; aktif ve pasif parçalar olarak ikiye ayırabiliriz. Aktif parçalar; uç demiri, keski demiri, kulak, ön gövdecik ve köşekesendir. Pasif parçalar ise; taban demiri, kulak uzantısı, ökçe demiri, payanda ve süpürgeliktir.

Diskli Pulluk

Bu pulluk çeşidi genellikle tarlayı derin bir şekilde sürmekten çok; sürülmüş bir tarlayı daha düz bir hale getirmek için kullanılır. Tarla sürüldükten sonra oluşan büyük toprak parçalarının daha küçük parçalara ayrılması ve daha düz bir görüntü elde edilmesini sağlar. Bu sayede ekilen tohumlar toprak içerisinde daha rahat bir şekilde kendilerine yer edinirler.

Bu pulluk türü diskler dönerek çalıştığı için bazı avantajlara sahiptir. Bu sayede engellere takılmazlar. Aynı zamanda dönerek çalıştıkları için traktöre binen yük daha azdır.

Pulluk Fiyatları

Almak istediğiniz pulluğun çeşidine, kulak veya disk sayısına, markasına, ürün kalitesine ve farklı birçok faktöre göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. 2020 yılında farklı firmalardan aldığımız rakamlar aşağıda yer almaktadır.

  • 2 Kulaklı Pulluklar: 2750-4750 TL
  • 3 Kulaklı Pulluklar: 3500-6750 TL
  • 4 Kulaklı Pulluklar: 5000-9200 TL
  • 5 Kulaklı Pulluklar: 5850-10500 TL
  • 3 Diskli Pulluklar: 7300-8500 TL
  • 4 Diskli Pulluklar: 8400-9750 TL
  • 5 Diskli Pulluklar: 10000-11250 TL
  • 6 Diskli Pulluklar: 11500-12750 TL

Bunlar dışında dediğimiz gibi oldukça fazla pulluk çeşidi vardır. Fiyatını öğrenmek istediğiniz özel bir marka veya çeşit varsa aşağıdaki yorum bölümünden yazarak bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu