Brezilya Cevizi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Bilimsel adı Bertholletia Excelsa olan bir bitkidir. Bitkinin tohumları brezilya cevizi, brezilya kestanesi veya brezilya fındığı olarak adlandırılır. Anavatanı Güney Amerika’dır. Amazon Ormanlarında doğal olarak yetişen bir ağaçtır ve bu ormanların en eski ve en büyük ağaçlarından biridir. Boyu 50 metreyi aşabilir ve 600 yıl yaşayabilmektedir. Kesimi yasak bir ağaçtır ve devlet kontrolünde işlenmektedir. Brezilya cevizi en çok Bolivya’da bulunan Ormanlarda üretilmektedir.
Brezilya Cevizi Nasıl Kullanılır?
Kuruyemiş olarak tüketilebilir. Fındık veya ceviz gibi brezilya cevizi; tatlılara ve salatakara eklenebilir. Smooth yapımında kullanılabilir. Ayrıca selenyum eksikliği olanların takviye olarak kullandıkları bir besindir.
Brezilya Cevizinin Tadı Nasıl?
Tadı fındığa yakın bir lezzette. Karbonhidrat değeri düşük yağ oranı yüksek olduğundan ağızda yağlı bir tat bırakıyor. Tat olarak; ceviz, badem ve antep fıstığı ile yarışabilecek ölçüde lezzetli olmadığı tadanlar için düşünülebilir.
Brezilya Cevizinin Fiyatı
Kilosu 250 TL’den başlıyor. Kilosunun bu denli pahalı olması çok tüketilmesinden değil ithal bir ürün olması ve dünyada kısıtlı alanlarda üretilmesi. Aynı zamanda ülkemizde de çok yaygın olarak bulunmuyor. Genel olarak baktığımızda 1 kilogram Brezilya cevizini 200 TL ile 400 TL arasında bulabilirsiniz.
Brezilya Cevizinin Besin İçeriği
En tipik özelliği Selenyum minerali bakımından dünyanın en zengin besini olmasıdır. Günlük selenyum ihtiyacını karşılamak için bir adet brezilya cevizi yeterli olmaktadır. Bir tek tane brezilya fındığı içerisinde ortalama 80 mcg selenyum bulunur. Bu miktar 4 adet haşlanmış yumurtadan alınabilecek selenyuma eşdeğerdir. Ancak selenyum pek çok besin içinde doğal olarak bulunur ve eksikliği çok sık gözlenmez. Bu nedenle selenyum kaynağı olarak daha makul kaynaklar bulunmaktadır.
Besin içeriği olarak 100 gram brezilya fındığı içinde 14 gram protein, 66 gram yağ, 12 gram karbonhidrat, 7.5 gram lif bulunur.
Brezilya Cevizinin Faydaları Nelerdir?
- Bitkisel Omega-3 açısından zengin bir gıda olduğu dillendiriliyor. Ancak bitkisel bir besinde Omega-3 ne kadar fazla olursa olsun vücuttan emilimleri çok çok az. Bu nedenle Omega-3 ihtiyacının karşılanması için çok iyi bir kaynak olamaz.
- Çok iyi bir selenyum kaynağı olduğu görülüyor. Ancak çerez olarak tüketilen bu besinden 7-8 küçük parça yemek vücuda aşırı selenyum girişi demek. Bu nedenle çok fazla tüketilebilecek bir besin değil.
- Çinko minareli, selenyum ve elajik asit içermesi nedeniyle sinir sistemine, kalbe faydası var.
- Testosteron seviyesini arttırıcı etkisi var. İçerdiği L-Arginin ve selenyum sayesinde erkeklerde erekil sorunlar karşı fayda sağlayabilir. Ayrıca erektil sıvı kalitesini yükseltici etkisi vardır.
- Troid bezinin çalışmasını düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
- Haşimato rahatsızlığına karşı faydalı besinler arasında sayılmıştır. Bir trioid rahatsızlığı olan haşimato rahatsızlığına iyi gelen daha ekonomik besinlerde bulunmakta. (yeşil yapraklı sebzeler, ay çekirdeği, deniz somonu vs.)
Brezilya Cevizinin Zararları Nelerdir?
- Uygun şartlarda kurutulmamış veya saklanmamış çerezlerde aflotoksin birikimi yoğun olarak görülebilir. Aflotoksinler kanserojen küflerdir.
- Brezilya Cevizi radyum içermektedir. Normal besinlere nazaran yaklaşık bin kat radyum içermektedir. Ancak normal tüketimlerde bu miktar vücut için zararlı değildir.
- Fazla tüketilmesi durumunda aşırı selenyum alımına bağlı diş sarılığı, kırılgan saç ve tırnaklar, ağız kokusu gibi sorunlar görülebilir.