Bahçede Bamya Yetiştirme Yöntemleri

Kış yemeklerinin vazgeçilmezlerinden birisi olan bamya, ebegümecigiller familyasına ait bir bitkidir. İçerisinde yer alan yapışkan sıvı, birçok kişiyi yerken rahatsız eder. Fakat söz konusu sıvı, bamyanın şifa kaynağı olmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Şifa kaynağı olan bu bitkiyi bahçenizde yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Yazımızın devamında bahçede bamya yetiştirme yöntemleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Bamyanın Özellikleri

Bamya, sıcak iklimi seven bir bitkidir. Güney Asya ve Batı Afrika’da yetiştiği bilinen bitkinin kendi içinde farklı türleri vardır. 18 cm uzunluğa sahip bamya olduğu gibi 1-2 cm uzunluğunda olan bamya da vardır. Özellikle Asya ülkelerinde yoğun olarak tüketilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde tıbbi amaçlar ile kullanıldığı bilinir. Ülkemizde genellikle Ege ve Marmara bölgesinde yetişen bitkinin boyu 80 cm’ye kadar çıkabilir.

Bahçede Bamya Nasıl Yetiştirilir?

Bahçelerde faklı türden bitkilerin yetiştirildiği bilinmektedir. Bamyanın yetiştiğini bilen kişi sayısı ise nispeten daha azdır. Bahçede bamya yetiştirmek için izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Söz konusu adımlar ve bunlara ilişkin ayrıntılar, yazımızın devamında yer almaktadır.

Bamya Tohumu Ekimi

Bamya ekimi için öncelikle bamya fidesine ihtiyacınız vardır. Söz konusu ihtiyacı, farklı noktalardan fide alarak giderebilirsiniz. Buna karşın isterseniz, kendi fidenizi yetiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle bamya tohumu almanız gerekir. Aldığınız tohumu 18 ila 24 saat arası suda bekletmeniz, çimlenmenin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Toprak olarak ise humuslu ve kaliteli toprak kullanmalısınız. Bu şartları hazırladıktan sonra saksıların içerisine bamya tohumlarını bırakın. Toprağın en az 3 cm altında olmasına dikkat edin. Çimlenme tamamlanana kadar toprağın nemli kalmasını sağlamanız gerekir. Çimlenme, 12-15 gün içinde gerçekleşecektir.

Bamya Fideleri Dikimi

Bamya fidelerinin dikiminden önce toprağın özenli bir şekilde hazırlanması gerekir. Bunun için ilk olarak toprak temizlenmelidir. Yabani ot kökleri ve benzer yabancı maddeler topraktan alınmalıdır. Daha sonra ise solucan ya da hayvan gübresi toprağa eklenir. Böylece ekim yapılacak toprak hazır hale getirilmiş olunur.

Fidelerin dikimi için toprakta alan açılır. Fideler arası 30 cm, sıralar arası ise 80 cm olacak şekilde ayarlama yapılmalıdır. Daha sonra fideler ekilir ve ardından can suyu verilir. Böylece dikim işlemi tamamlanmış olur.

Çapalama

Fideler dikildikten sonra toprağın hava alması ve yabani otların temizlenmesi için çapalama yapılmalıdır. Bu işlem, 4-5 gün ara ile birkaç defa tekrarlanabilir.

Sulama

Fideler tutana kadar sulama yapılmalıdır. Daha sonra ise sulamaya ara verilir. Bitkiler kendilerini toprağa tam olarak bağladıktan sonra sulama yapılmaya başlanmalıdır.

İlaçlama

Bamya bitkisinde farklı türlerden hastalıklar görülebilir. Bu hastalıkların tespit edilmesi ve buna göre ilaçlama yapılması gerekir. Bu işlemin olabildiğince erken yapılması, son derece önemlidir. Aksi takdirde bahçenizdeki bamyalar ve diğer bitkiler zarar görebilir. Bu konuda bir ziraat mühendisinden yardım alabilirsiniz.

Hasat

Bamyanın hasat edilmesi ya da toplanması, türüne bağlı olarak farklı dönemlerde yapılır. Bamya toplamanın genel olarak zor ve yorucu bir işlem olduğunu söylemek yanlış olmaz. Üstelik hasadın her gün ya da gün aşırı yapılması gerekir. Çünkü toplanan bamyaların yerine yenileri hızlı bir şekilde çıkar.

Bahçede bamya yetiştirme hakkındaki detaylar genel hatları ile bu şekildedir. Bamyanın kendi içinde farklı türleri bulunması ve ülkemizdeki iklimin bölgelere göre ciddi farklılık göstermesi, buradaki bilgilerin değişkenlik göstermesine neden olabilir. Dolayısıyla da buradaki bilgileri, kendi bölgenizdeki iklimi dikkate alarak kullanmaya özen gösterin. Aksi durumda ortaya çıkan sonuç, beklentilerinizi tam olarak karşılamayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu