Evde Kivi Nasıl Yetiştirilir? Kivi Yetiştirme Yöntemleri

Evde kivi yetiştirme basit ve kolay çimlendirme tekniği uygulanarak sağlanabilir. Uygun ortam sağlandığında topraktan verim elde ederek meyve üretimi sağlanabilir. Çiğ olarak tüketilebilen bu kış meyvesini evde büyütebilmek için olgunlaşmış bir kivinin çekirdeğini çimlendirmek gerekir. Tabi ki bunun yanında hazır fidanları kullanma şansınız da vardır. Böylece çimlendirmek işe uğraşmamış olursunuz.

Evde Kivi Yetiştirmek İçin Yapılacaklar

Evde kivi yetiştirmek mümkündür. Kivi içinde bulunan antioksidan özelliğinden faydalanabilmeye destek sunar. Tatlı ve ekşimsi bir tada sahip olan kivi; pasta süslemelerinde ve dondurulmuş meyve olarak yoğurtla tüketilebilir. Düzenli olarak tüketilen kivi sindirim sistemini aktif hale getirerek belirli bir düzen oluşturur. Evde saksı aracılığı ile kivi yetiştirebilmek mümkündür.

Kivi yetiştirebilmek için belirli bir aşama takip edilmelidir. Evde kivi yetiştirmek için yapılacaklar şu şekildedir:

  • Öncelikle kivi tohumları bir araya getirilir.
  • Bu tohumlar kiviyi ortadan ikiye ayrıldığında göbek kısmında eklenmiş olan siyah noktalardır
  • Bu siyah çekirdek kısımlarının çimlendirilmesi gerekir. Ev ortamında uygulanacak bu işlem için yaprakları oldukça genişleyeceği düşünülerek geniş ve derin bir saksı bulundurulmalıdır.
  • Toprağın vitamin ve mineral yönünden zengin olmasına da dikkat edilmelidir.

Evde kivi yetiştiriciliğinde bulunanlar özellikle Eylül ayından sonra ancak hasada başlayabilir. Hasadının geldiğini anlayabilmek için yalnızca yumuşak olması yeterli değildir. Kivinin içinde bulunan tohumlarında siyaha dönmüş olması gerekir. Çimlendirme aşamasında kullanılan kivinin çekirdek kalitesi hasat zamanı elde edilen kividen alınacak verimi arttıracaktır.

Evde Kivi Yetiştirme Teknikleri

Evde ortamında kivi yetiştirme teknikleri daha hızlı ve pratik bir şekilde çürümeden meyvelerin büyüyebilmesini destekler. Her şeyden önce kivinin içinde bulunan tohumlarının çimlendirilmesi gerekir. Çimlendirme işlemi için bir kabın içerisinde alınan bu tohumlar üzerine su eklenir. Oda sıcaklığında bulundurulmuş olan bu tohumların filizlenebilmesi için uygun ortam sunulur. 5 ile 7 günün sonunda filizlendirme işlemi tamamlanacaktır.

Bu süreçte ara ara suyun kontrol edilmesi ve yenilenmesi gerekir. Sonraki aşama filizlendirmenin elverişli hale gelebilmesi ve hızla devam edebilmesi için gerekli bir süreci içerir. Suyun içerisinden dikkatli bir şekilde alınan bu tohumlar bir havlu yardımıyla ıslaklığı ve nemi alındıktan sonra bir streç filme sarılarak hava alması önlenir. Bu süreçte plastik bardakların altına delikler açarak üzeri streçle kapatılarak çimlendirmeye bırakılabilir. Tohumların filizlenme aşaması tamamlandığında saksıya ekmek kısmı başlayacaktır. Gruplar halinde bölgesel olarak saksı içerisine eklenir üzerine toprak serpilir.

Evde kivi yetiştirme yöntemleri özellikle hasat zamanı gelene kadar dikkat edilmesi gereken süreçleri içerir. Bol bol güneş alınması sağlanan bir alanda bulundurulmalıdır. Toprağın pH değeri önemlidir. İçerisindeki asit miktarı meyve vermesine büyük etki sunulacaktır. Bunun yanı sıra düzenli olarak bakımının yapılması sulama faaliyetinin gerçekleştirilmesi için de vitamin ve mineral, gübre içeren alkali toprak karışımı sağlanmalıdır. Düzenli olarak toprak havalandırılabilir. Bu toprak altındaki oksijen dengesini sağlayarak yaprakların daha canlı kalmasını sağlar. Yeri geldiğinde yaprak kısımlarında budama yapılmalıdır. Eğer evin içinde bakımı yapılacaksa ideal ışık ve güneşten faydalanabilmesi için pencere önüne konarak bakımı yapılabilir. Bahçede yaz güneşinden en yüksek verim alınabilecek alan tercih edilmelidir.

Evde Kivi Bakımı Nasıl Olmalı?

Evde kivi yetiştirmek uzun ve sabır gerektiren bir süreci içerir. Elverişli ortam sağlanabildiğinde istenen sonuç sağlanabilir. Burada önemli olan havadaki nemin dengelenebilmesidir. Kivi tropikal bir meyvedir. Bu sebeple sıcak ve oldukça nemli ortamlarda daha rahat büyüyebilir. Evde kivi bakımı uygulanırken toprağın killi ve asitli olması istenen verimin elde edilmesini sağlar. Burada en önemli detay ise kivinin hasat süresidir. Evde yetiştiriciliği yapılabilen bir kivi ancak 3 yılda hasat edilebilir. Bu süreç göz önünde bulundurularak büyütülecek olan saksının başlangıçta geniş tutulması önemli olacaktır. Bitkilerde görülebilen bitki biti gibi hastalıkların önlenebilmesi için özel olarak üretilmiş solüsyon içeren spreyler düzenli kullanılabilir.

Kivi bakımı zor ve meşakkatli bir süreci içeriyor olsa da iklim koşulları sağlanabildiğinde gerekli verim elde edilebilir. Nem oranına dikkat edilerek kivi yetiştiriciliği sağlanabilir. Özellikle ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yoğun olarak yapılan bu aktif faaliyet nemli bölgelerde yetiştirilebilmeye uygun bir toprağı bulunur. Bunun dışında Antalya bölgesinde, Marmara bölgesinde aktif kivi yetiştiriciliği yapılır. İl olarak Mersin, Zonguldak, Bartın, Sinop, İstanbul, Samsun, Muğla, Çanakkale, Sakarya, Bursa, Rize gibi illerde aktif kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu