Aloe Vera Bitkisi Bakımı ve Üretimi
Ev ve ofis ortamını süsleyen narin bitkilerden olan aloe vera hakkında sizlere bilgi vererek, bakım koşullarından bahsedeceğiz. Aloe vera özellikle dayanıklı ve uzun ömürlü olması ile tercih sebebi olmaktadır. Doğada birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Özellikle kozmetik alanında bu bitki oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle evde bakmayan kişiler kozmetik ürünlerden dolayı bu bitkiyi tanımaktadır. Fakat evde bitki bakmayı düşünenler için birçok ortama uyum sağlayan, dayanıklı ve uzun ömürlü olma özellikleri ile ideal bir bitki türüdür.
Aloe Vera Bakımı
Bu bitki direk olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır. Aydınlık yerleri ve bol gün ışığını sever ama direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Eğilimi genellikle ışık aldığı yöne doğru olmaktadır. Bu nedenle ara ara yönünü değiştirmekte ve her tarafını eşit şekilde ışığa döndürmekte fayda vardır. Bu şekilde tek yöne eğilim engellemiş olur ve daha homojen bir şekilde bitkiniz büyür. Hızlı bir şekilde büyüyebilmesi için aydınlık sürenin fazla olması ve ışık gerekmektedir.
Eğer aloe vera bitkisini az ışık bulunan ortamlarda tutarsanız veya yeterli seviyede ışık almazsa bitki yeterince beslenemez ve solma, kararma gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.
Aloe vera’nın sulanmasından bahsetmek gerekirse yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulamak gerekir. Sularken saksının üstünden sulama yapılmalıdır. Suyun ise tüm toprağa eşit şekilde ulaşması sağlanmalıdır. Bu işlemleri yaparken ara ara toprağı kontrol etmeniz gerekebilir. Toprağın nemlilik durumuna göre sulama aralıklarında küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Sulama yaparken uygun dozu belirledikten sonra her seferinde aynı oranda su dökmeniz daha doğru olacaktır.
Bu bitkinin rüzgar ile arası çok iyi değildir. Bu nedenle rüzgar alan yerlerden uzakta tutmak gerekir. Rüzgar bitkiyi sallayacağı için toprak ile bitkinin birleştiği yerde ve köklerde oynamalara neden olabilecektir. Bu toprağın hava almasına sebebiyet verebilir. Bu durumda bitkinin ömrü azalmaktadır. Aynı zamanda bitkide sararma gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı kapı ve pencere önleri gibi yoğun rüzgar alabilecek yerlerden uzakta durmalıdır.
Aloe Vera Budanması
Bitkinin dalları üzerinde yer alan çiçekler solduktan sonra budama işlemi yapılmalıdır. Bitkinin daha hızlı bir şekilde toparlanması ve tekrar çiçek açması için bu işlem önemlidir. Öncelikli olarak budama zamanını iyi seçmek gerekir. Bu nedenle tam olarak çiçeklerin solmasını beklemelisiniz. Sonrasında ise yapraklar kesilerek budanmalıdır. Kesilen bölgelere hava girmemesi gerekmektedir. Bu nedenle bu bölgeler; mum, soğuk silikon veya özel yapıştırıcılar ile kapatılmalıdır.
Aloe vera bitkilerinde yılda bir kez toprak değişimi yapmakta fayda vardır. Toprak değişimi mart ve nisan aylarında yapılmalıdır. Daha doğrusu en uygun aylar bunlardır. Gelişimi ve büyümeyi daha iyi sağlamak için humus ve lif oranı yüksek toprak seçmek daha iyi olacaktır. Çiçeğin saksısı çok büyütülmeden toprak değişimi yapılmalıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bitki bol miktarda ışık almalıdır, fakat direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
- Aşırı derece sulama yapmak bitkiye zarar verecektir. Sulama işlemi mevsime göre haftada 1-2 kez yapılmalıdır.
- Saksı tabanında mutlaka delikler olmalı ve fazla sulama yapıldıysa bu su deliklerden dışarı çıkmalıdır.
- Kaliteli, bol humus ve lif içeren topraklar kullanılmalıdır.
Aloe Vera Üretimi
Üretimi çok zor olmayan bir bitki türüdür. Evde hobi amaçlı üretim yapacaklar için bitkinin köklerinden ayırma yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde bitkinin bir kısmı köklerinden ayrılıp, küçük bir saksıya alınır ve burada bakımına devam edilir. Bazı kişiler bir süre suda bekletme yapmaktadır. Fakat direk olarak ayırdığınız kısmı başka bir saksıya dikerek, aynı şekilde bakımına devam etmeniz daha doğru olacaktır.