Evde Menekşe Bakımı ve Çoğaltılması

Menekşelerin birden çok türü vardır, bizim bildiğimiz menekşenin asıl adı Afrika Menekşesidir. İlk olarak Kenya ile Tanzanya sınırında bulunan Kilimajero dağında ortaya çıktığı biliniyor. Menekşelerin insanların dünyasına girişi 18. yüzyılın sonlarına doğru denk geliyor.

Menekşe çiçeği, adını taşıyan menekşegillerin nadide bir üyesidir. Menekşenin anavatanı Güney Afrika’dır. Menekşeye bilim dünyasında viola denir. Dünyanın viola, bizim menekşe olarak bildiğimiz bu kırılgan çiçeklerin sağlıklı olmaları bakımından; toprağından saksısına, sulamasından aldığı ışığa kadar bilinmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Her çiçekte olduğu gibi menekşenin de kendine has nazlı bir yapısı vardır. Daha önceleri başarısızlıklarla sonuçlanan menekşe bakımı geçmişiniz varsa, bu yazıyı okuduktan sonra sizin ve menekşeleriniz için daha olumlu sonuçlanacaktır.

Menekşe İçin Saksının Önemi

Saksılar, çiçeklerin evidir. Herkes sevdiği evde konaklamalıdır. Bu yüzden menekşelerinizin sevdiği bir yuvayı onlara tahsis etmek onların sağlığı açısından önemlidir şüphesiz. Menekşeler için derin saksılar ideal değildir, orta boy ve delikli saksılar tercih etmeniz doğru karar olacaktır.

Menekşe İçin Toprak Seçimi

Menekşelerin büyüyüp serpilmeleri için yapılacak toprak seçimi mutlaka toflu toprak olması gerekir. Bu çiçekler yapısı gereği nemli toprak ve düşük yoğunluğa sahip topraklarda yaşarlar. Çiçeğinizin toprağına harici olarak erlit, ponza, vermikülit minerallerini ilave ederek pH değerine katkıda bulunabilirsiniz.

Menekşe ve Gün Işığı

Menekşelerin aydınlık ortamları sevdikleri söylenebilir, fakat güneşin dik ışınları onlar için uygun değildir. Menekşe doğası gereği tropikal iklim bitkisidir. Bu yüzden evinizin bulunduğu odasından içeri sızan güneş ışınları onlar için yeterli olacaktır. Evinizdeki menekşeleri kışın koyduğunuz cam kenarının hangi yöne baktığı çok önemli değil, fakat yaz aylarında menekşenizin batı tarafında olması idealdir, batan güneş ışınları onun ışık ihtiyacını karşılayacaktır.

Menekşelerin Bulunduğu Ortamın Sıcaklığı

Menekşeler iç mekânlarda büyümek için elverişli bitkilerdir. Dışarıda çok soğuktan ya da fazla sıcaktan ölebilirler. Menekşeler için en ideal hava sıcaklığı gündüz 21 ila 27 dereceler arası, gece 16 ila 21 derece sıcaklıklarında en verimli gelişimi sağlarlar. 27 derece üzeri 15 derecenin altında gelişimleri yavaşlar.

Menekşelerde Sulama

Menekşeler için az su ölüm demek iken fazla su da ölüm anlamına gelir. Ne az suyu ne de çok suyu severler. Menekşeler için en çok önem vermeniz gereken konu sulama konusu olabilir. Bu çiçekler tropikal iklim bitkisi oldukları için hafif nemli toprak bile beslenmelerine yeterli olacaktır.

Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Evinizdeki Menekşenin yapraklarını dikkatli bir şekilde budayın, budadığınız yaprakların boylarının 3-4 santimetre olmasına özen gösterin zira bu yapraklar sizin yeni menekşe çoğaltma işleminde kullanacağınız biyolojik unsurlardır. Güzelce budadığınız yaprakları ister doğrudan saksıya dikin, ister su dolu bir kabın içerisinde bekletin, her iki yöntem de yapraklarınızın köklenmesine sebep olacaktır.

Müstakbel yeni menekşelerinizi yerleştireceğiniz saksının altında deliklerinin olmasına dikkat edin. Ardından bu saksıların içerisine zengin mineralli toprakları doldurun. Yaprağın saplarını saksının çeyreği kadar doldurduğunuz toprağa hafifçe gömün. Yaprak başlarının toprağa temas etmediğinden ve yukarı yöne durduğundan emin olun ve yine hafifçe bastırmadan yeni toprak ekleyin.

Ardından yaprakların saplarının hemen hemen çeyreği kadarını hafifçe toprak altına gömün, diğer kısmını yukarıda olacak biçimde ekim işlemini gerçekleştirdikten sonra can suyu verin. Bu işlemi bitkiniz biraz daha olgunlaşıncaya kadar bir iki kez yapmaya devam edin. Daha sonra hafif nemli topraklı saksınızda, yukarıdaki yazdığımız menekşe bakımı unsurlarında bahsedilen kuralları uygulayarak çiçeğinizi büyütebilirsiniz. Altı ay sonra menekşeniz çiçek açmaya başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu