Romanov Koyun Özellikleri ve Yetiştiriciliği
Ülkemizde birçok büyük ve küçükbaş hayvan topluluğu vardır. Bu hayvan topluluklarının her birinin özellikleri birbirinden farklıdır. Bazı hayvan cinsleri Anadolu’nun kendine has türleri olmakla birlikte bazı türler ise ülkemize dışardan gelmiştir. Yine melezleme yöntemi ile yeni ırkların elde edilmesi mümkündür.
Bu hayvan ırklarından birisi olan Romanov ülkemizde giderek daha fazla yetiştiriciliği yapılan bir koyun türüdür. Romanov koyunu kuzu makinesi olarak bilinir. İstenilen koşullar sağlandıktan sonra bakımı zor olmayan bu koyun cinsi aynı zamanda kuzulama döneminde yüksek verim sağlaması ile dikkat çeker. Anavatanı Rusya olan bu koyun cinsi boyut ve ağırlık olarak 40 ile 50 kiloya kadar büyüyebilmektedir. Erkeklerde ise en fazla 70 kiloya kadar kilo aldığı görülür.
Bu ırk farklı iklim koşullarında ve farklı ortam şartlarında yüksek adaptasyon yetenekleri ile dikkat çeker. Farklı beslenme düzenlerinde verimli olabilen bu koyun cinsi bu nedenle her ortama adapte olarak yüksek verim alınmasına imkân tanır. Bu nedenle Rusya gibi soğuk bir iklimden ülkemiz şartlarına adapte edilmesi kolay hale gelmiştir.
Romanov cinsi koyunların yetiştirilmesi aşamasında küçük sürüler halinde bakım yapıldığı takdirde bu koyunların daha verimli olduğu görülür. Bu koyun cinsinin diğer koyun cinslerine göre daha yüksek doğurganlık oranına sahip olması da yine önemli özellikleri arasında görülür.
Romanov Koyunları Hangi Özelliklere Sahiptir?
Romanov koyunlarının ayırt edici özellikleri bulunur. Örneğin bu koyunların diğer koyunlara göre yüksek damızlık süreleri vardır. Bu koyunlar 12 yaşa kadar damızlık olarak kullanılabilir. Çiftleşme dönemi de değişkenlik gösteren bu koyun cinsi bu nedenle her mevsimde yavru verebilme özelliğine sahiptir.
Bu koyun cinsinin ne kadar yavru verdiği de bir diğer soru olarak karşımıza çıkar. Yılda ortalama olarak 3 ya da 4 kuzu verdiği görülür. Bunun yanında daha fazla kuzu verdiği de görülmektedir. Bu nedenle daha fazla kuzu elde etmek isteyenlerin takviye besin ile koyunları beslemesi tavsiye edilir. Bu beslenme sırasında yavrulara inek sütü de verilebilir. Yeni doğan yavrular yetişkinlere göre daha zayıf olduğundan mümkün ise yağsız süt ile beslenmelidir.
Romanov koyun cinsi çabuk gelişim gösteren bir koyun cinsidir. Günümüzde bu nedenlerden dolayı 3 ya da 4 aylık iken çiftleştirme yapılabilir. Fakat daha verimli bir nesil için en az 6 aylık iken çiftleştirilmesi gereklidir. Romanov koyunu besicilik anlamında bu yönleri ile dikkat çeker. Aynı zamanda etinin kokusuz ve yumuşak olması da besicilik için öne çıkan özellikleri arasında yer alır.
Bu nedenlerden dolayı ülkemizde giderek yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır. Üretken bir ırk olduğundan dolayı birçok yetiştirici tarafından tercih edilmektedir. Son zamanlarda bu nedenlerden dolayı birçok yerde tesislerde bu ırkın yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır.
Romanov Irkı ve Anavatanı
Bu koyun cinsinin ana vatanı Rusya’dır. Bunun yanında tam olarak Romanov şehrinin ana vatanı olduğunu söylemek mümkündür. 18. Yüzyıldan bu yana yetiştiriciliği yapılan bu koyun ırkı besi ve süt amaçları için yetiştiriciliği yapılan bir koyun cinsi olarak karşımıza çıkar. Irk olarak Rusya’nın Volga kenarında yer alan bu şehirden ismini alan bu koyun ırkı bunun yanında daha farklı özelliklere sahiptir.
Diğer koyun ırklarından farklı olarak bu koyun ırkı aynı zamanda melez olmama özelliği taşır. Başka ırklar ile melez olmaması yanında yine de ilk yavrulamada melezleme şansı bulunmaktadır. Bu yönleri ile bu koyun türü ülkemizde giderek daha fazla tercih edilen bir koyun türü olarak dikkat çeker.
Süt verimi olarak diğer koyunlar kadar olmasa da Romanov koyunlarının yaklaşık olarak 100 gün içerisinde 15 kg kadar süt verdiği bilinir. Diğer koyun ırkları için bu oran 100 gün için 250 kg kadardır. Yağ oranı olarak bakıldığında ise bu koyun cinsinin yüzde 7,5 yağlılık oranında bir süt verdiği görülür.
Aynı zamanda sütü folik asit olarak en zengin sütler arasında yer alır. Bu nedenle de sütün besleyici özellikler taşır. Hem süt özellikleri hem de et özellikleri ile dikkat çeken ve verimli bir şekilde çoğalabilme imkânına sahip olan bir koyun türüdür. Bu nedenlerden dolayı tercih edilir.
Romanov Koyunu ve Yetiştiriciliği
Romanov koyunu ilk dünyaya geldiğinde siyah tüylere sahiptir. Zamanla bu tüylerinin renginin griye dönüştüğü görülür. Birçok koyun türünde olduğu gibi bu koyun türünde de dişilerde boynuz bulunmaz. Boy olarak ortalama bir boya sahip olmakla birlikte bacak boyu diğer koyun ırklarına göre daha yüksektir. Süt verimi olarak ortalama değerlere sahip olan bu koyun ırkı siyah tüylerinin üzerine çıkan beyaz türleri ile ilginç bir görünüm sunar. Soğuk ve ılıman iklimlerde de yetiştiriciliği yapılan bir koyun türüdür.
Romanov koyunlarının ülkemizde çeşitli koyunlar ile ıslah ve melezleme çalışmaları yapılmakla birlikte bazı koyun türlerinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Ülkemizde bu türün yanında başka türler de koyun yetiştiriciliğinde tercih edilmektedir. Rusya’da sevilen bir koyun türü olan ve yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bu koyun türü bu nedenlerden dolayı fiyat olarak diğer türlere göre daha pahalıdır.
Her türlü ortam şartına uyum sağlayabilme özelliği nedeni ile bu koyun cinsi dünya üzerinde birçok ülkede yetiştiriciliği yapılan bir koyun cinsidir. Bunun yanında bu koyun cinsinin farklı iklim koşullarına kolay bir şekilde adapte olabilmesi de yetiştiriciliğini kolaylaştırmaktadır. Yılın her mevsiminde çiftleşme ve yavrulama imkânı bulunan bu koyun türü bu nedenle koyun makinesi olarak isimlendirilmiştir. Hatta bu koyun cinsine ait rekor 14 olup bu rekor kırılması zor bir rekordur.
Romanov koyun fiyatları ile alakalı bilgileri “Romanov Koyunu Özellikleri ve Fiyatları” konumuzda bulabilirsiniz. 2022 yılı güncel Romanov koyun, kuzu ve koç fiyatları konumuzda yer almaktadır.
Romanov Koyunu ve Kuzu Bakımı
Hem tek seferde çok sayıda yavru vermesi hem de sık sık yavru vermesi nedeni ile bu koyun cinsi çok tercih edilir. Yeni doğan Romanov kuzularının 15 gün süre ile süt ile beslenmesi gerekir. Hayvanın 15 gün ile süt dışında başka bir besin ile beslenmemesi gerekir. Hayvan bunun yanında 2,5 aylık olduğunda artık sütten kesilmelidir.
Yeterli olgunluğa eriştikten sonra yem ile besleme yapılabilir. Yine bu koyun cinsine doğumdan sonra tuz verilmesi doğru değildir. Gerek yeni kuzuların gerekse de yetişkin koyunların hastalıklara karşı bakımlarının yapılması önem taşır. Bu nedenle bit ve parazitlere karşı önlem alınması ve aşılarının tam ve zamanında yapılması önemlidir.
Romanov koyunlarının besi alanları da önemli bir husustur. Romanov koyunlarının tutulduğu alanlarda zeminin asla ıslak tutulması gerekir. Yine bu koyun ırkı için yaz aylarında 3 ya da 4 kez banyo yaptırmak yerinde olacaktır. Hayvanların tutulduğu ağıl kapıları da önemlidir. Bulundukları alanlar mümkün mertebe geniş tutulmalıdır.
Sıkışık ortamlarda bir arada bulunan koyunların düşük yapma ihtimali ortaya çıkar. Bu nedenle alanlarının dikkatle seçilmesi önemlidir. Yetiştirme sırasında koyun ırkına özel beslenme ürünleri tercih edilebilir. Açık mera besleme yöntemi de tercih edilebilir. Günümüzde kuzu verme anlamında yüksek verimli olan bu ırk her türlü iklim koşulunda hayatta kalabilen ve fiyatı yüksek bir koyun ırkıdır.