Brahma Tavuğu Yetiştiriciliği ve Fiyatları
Diğer tavuk türleri ile karşılaştırıldığında uysal ve gösterişli bir yapısı olan Brahma tavuklarının tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Gösterişli yapılarının dışında yumurtlama özellikleri ile de dikkat çeken bir türdür. Yazımızın devamında Brahma tavuğu yetiştiriciliği ve bu tavuğun özellikleri hakkında merak ettiğiniz bütün detayları bulabilirsiniz.
Brahma Tavuğu Tarihi
Birçok kuş türünde olduğu gibi burada da kesin genetik yapısı tam olarak bilinmemektedir. Soylu bir tür olduğu şüphe götürmeyen Brahma tavuklarının anavatanı Hindistan olduğu bilinmektedir. Hindistan’daki Brahma Pootra Nehri kıyısında ilk defa yetiştirildikleri için bu ismi almışlardır. Buradan da dünyanın farklı noktalarına dağılmıştır.
1800’li yıllarda ilk defa “Şangay” olarak isimlendirilmişlerdir. 1850’li yıllara gelindiğinde ise İngiltere ve Amerika’da yoğun bir şekilde yetiştirilmeye başlamıştır. Cochin ve Malay ırklarının karışımından elde edilen bir melez ırktır. Bu ırk üzerine farklı araştırmalar yapılmış ve buradan önemli sonuçlar elde edilmiştir. Bu ırkın kendi içinde açık ve koyu renkli varyeteleri olduğu görülmüştür. Bilinen Brahma türleri siyah, beyaz ve sarı renklidir.
Brahma Tavuğu Özellikleri
Brahma tavuğu genel olarak büyüktür. Öyle ki, bazılarının boyu 75 cm’ye kadar ulaşabilir. Söz konusu türün yandan görünümü adeta bir “V” harfini andırmaktadır. Bu tavuğun kendi içinde farklı türleri vardır: Dark, Light ve Buff.
Tüyleri yoğun ve sıkı olan tavuğun gözlerinin üzerinde hafiften kaşları da vardır. Horozların ağırlığı 5,5 kg’a, tavukların ağırlıkları ise 4,1 kg’a kadar çıkabilir. Geçmişte ise bu rakamlar daha fazlaydı. Farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre 1850’li yıllarda tavuklar 6 kg, horozlar ise 8 kg ağırlığındaydı.
Brahma tavuğunun özelliklerinin kendi içinde sınıflandırmak mümkündür. İlk olarak görünüm özelliklerine değinilmesi daha doğru olacaktır. Brahma tavuğu görünüm özellikleri şu şekildedir:
- Küçük ibik, sakin görünüş, tüylenmiş bacakları ve paçaları ile dikkat çeker.
- Gaga yapısı oldukça sağlamdır.
- Diğer tavuk ırklarından çok daha büyüktür.
- Tipik Asya ırkı özellikleri gösterir.
Görünüm özellikleri bu şekilde olan Brahma tavuğunun cins özellikleri ise daha önemlidir. Söz konusu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- İklim şartlarına kolayca uyum sağlar. Hem soğuk, hem de sıcak yerlerde yetiştirilebilir.
- Yumurtlama verimleri ise yıllık 100 ila 150 arasında değişkenlik gösterir.
- Olgunluğa 2 yıl içinde ulaşırlar.
- Hastalıklara karşı oldukça dirençlidirler ve kolay kolay hastalanmazlar.
- Grup halinde yaşamaya uygundurlar.
- Civcivlerinin cinsiyetleri erken dönemde fark edilebilir.
- Büyüklüklerinden dolayı uçma yetenekleri yok gibidir. Bu durum, kaçmalarını neredeyse imkansız hale getirir.
- Korkak bir yapıları yoktur, fakat genel olarak uysal yapıları ile dikkat çekerler.
- Kolay eğitilirler.
- Meraklı bir ırktır.
- Tehlikeleri fark etseler dahi kaçmayabilirler. Bundan dolayı korunması gereken bir ırktır.
Brahma tavuğu yetiştiriciliği yapılırken, en önemli hususlardan birisi de tavukların üremesidir. Brahma tavuğunun 21 günlük kuluçka süresi vardır. 6 aylık olan tavuklar üreme için hazırdır. Bunun için uygun ısı ve ışık şartlarının sağlaması gerektiği unutulmamalıdır.
Brahma tavuğunun özellikleri hakkında detaylı bilgiler için “Brahma Tavuğu” linkini ziyaret edebilirsiniz.
Brahma Tavuğu Türleri
Brahma tavuğunun çok sayıda farklı türü vardır. Bunlardan bazıları; light, dark, gold, dev Brahma, black, blue, crele, barred ve partridge Brahma şeklindedir. Türlerine göre renkleri farklılık göstermektedir. Söz konusu türlerden bazılarının daha fazla tercih edildiği bilinmektedir. Tercih edilen türlerin genel özellikleri şu şekildedir:
- Light Brahma Tavuğu: Siyah ve beyaz tüylere sahiptir. Kuyrukları siyahtır. Bu türün horozlarının boyun tüylerinde siyah renkli bir şerit vardır.
- Gold Brahma Tavuğu: İri yapılı bir türdür. Son derece gösterişlidir. Derin ve canlı tüyleri, altın rengi sarısı ve ayaklarının farklı renkleri ile dikkat çeker.
- Dark Brahma Tavuğu: Dişileri ve erkekleri farklı renklere sahiptir. Dişileri koyu gri bir renge sahip iken, horozları ise siyah tüylüdür.
Brahma Tavuğu Bakımı Nasıl Yapılır?
Brahma tavuğu yetiştiriciliği yapılırken en önemli hususlardan birisi de bu tavukların bakımıdır. Brahma tavuğunun üstün özelliklerini tam olarak gösterebilmesi için doğru bir şekilde bakılması gerekir. Buna ilişkin detaylar şu şekildedir:
- Brahma tavuğu çamurlu ortamları sevmez. Kuru bir ortam hazırlanmalıdır. Ayrıca yağmur yağdığı zamanlarda tavukların zaman geçireceği uygun alanlar oluşturulmalıdır.
- Yemleri kaliteli olmalıdır. Kalitesiz yemlerin kullanılması, verimliliği düşürecektir.
- Gezici bir tavuk türüdür, bundan dolayı gezecekleri alanlar sağlanmalıdır.
- Arka tüylerinin kesilmesi verimliliklerini arttıracaktır.
- Tüylü bir ırk olduğu için bit, pire ve uyuz gibi durumlar nedeniyle sık sık kontrol edilmelidirler. İlaçlamanın 3 aylık periyotlarda yapılması uygundur.
- Tüy değişim dönemlerinde daha fazla hassasiyet gösterilmelidir.
- Temiz su verilmelidir.
- Beslenilen alan temiz ve hijyenik olması gerekir.
Brahma tavuğu ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus ise bu tavukların nasıl besleneceğidir. Bu noktada diğer tavuk ırklarından daha farklı bir yol izlenmesine gerek yoktur. Ancak yemlerin besleyicilik bakımından zengin olmasına dikkat edilmelidir. Yani kaliteli yemler tercih edilmelidir. Bunun haricinde bulundukları ortamda mutlak surette kum kabı olmalıdır.
Brahma Tavuğu Fiyatları
Brahma tavuğu hakkında bilinmesi gereken genel özellikler yukarıda yer almaktadır. Bu soylu ırkın pek çok avantajı vardır. Bunlardan birisi de yumurtalarının fiyatlarıdır. Söz konusu tavukların yumurtalarının tanesi 10-45 TL arasındaki fiyatlara alıcı bulmaktadır. Yani diğer tavuklardan farklı bir durum söz konusudur.
Brahma tavuğu fiyatları ise ciddi bir aralıkta seyretmektedir. Gösterişli olanların fiyatları, bazı pazarlarda 5.000 TL’ye kadar yükselmektedir. Ancak genel olarak 200-500 TL arasında değiştiği söylenebilir. Tekrar ifade etmek gerekirse yüksek yumurta ve tavuk fiyatı, sadece bu hayvanın gösterişli yapısı ile ilgilidir. Bu fiyatlara ulaşabilmek için doğru pazarların bulunması gerekir. Normal yumurta tüketimi için yumurtalar satıldığında, normal yumurta fiyatlarından alıcı bulacağı unutulmamalıdır.