Aechmea (Kupa Çiçeği) Bakımı ve Yetiştiriciliği

Aechmea yani bizde bilinen adı ile Kupa Çiçeğinin anavatanı Güney Amerika ve Brezilya’dır. Kupa çiçeğinin hem çiçeği hem de yaprakları oldukça dekoratiftir. Bu yüzden sık tercih edilen bitkilerden bir tanesidir. Yapraklarının kenarları testere şeklinde, uzun ve rengi de gridir. Bu gri renk yeşilin üzerine çizgili şekildedir. Bu da kupa çiçeğinin oldukça dekoratif görünmesini sağlıyor. Çiçeği ise; uzun bir sap üzerinde, katmerli, pembe üzerine mavi lekeler şeklinde serpilmiş hoş görünümlüdür. Kırmızı, mavi ve pembe renklerde çiçek açan cinsleri de vardır.

Aechmea (Kupa Çiçeği) İstekleri

Kupa çiçeği Güney Amerika bitkisi olduğundan yüksek oranda neme ihtiyaç duyan bir bitkidir. Yetiştiriciliğinde bu hususa çok dikkat edilmelidir. Bu yüzden bitkinin toprağı sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Özellikle yaz aylarında havanın sıcak olduğu durumlarda bitkinin yapraklarına su püskürtülmelidir. Püskürtülecek bu su asla soğuk olmamalıdır. Bitkiye kesinlikle soğuk su verilmemelidir.

Bitki sıcak ortamları sever. Bulunduğu ortamın sıcaklığı minimum 12 C derece civarında olmalıdır. Daha düşük sıcaklıklarda bulunması bitkinin zarar görmesine neden olacaktır. Soğuğa maruz kalması durumunda yapraklarında kahverengileşme görülecektir. Bu da bitkinin hem görüntüsünün hem de sağlığının bozulduğunun habercilerindendir. Kupa çiçeği bol ışık alan yerleri sever. Ancak bol ışıktan kastım kesinlikle direkt olarak güneş ışığı değildir. Çoğu takipçimiz bol ışık dediğimizde bitkisini direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmakta ve bitkisinin bir süre sonra sağlığının bozulduğunu görmektedir. Kesinlikle bitkinizi direkt olarak güneş ışığına koymayınız. Sebebi ise yapraklarının zarar görmesidir. Fazla güneş ışığına maruz kalması durumunda önce yapraklarının sonra ise bitkinin tamamının hastalandığını göreceksiniz. Bu yüzden kullanacağınız en iyi yöntem bitkilerinizi tül perdelerinizin arkasına ya da dolaylı olarak güneş ışığı alan yerlere koymanız olacaktır. Basit gibi görünse de bu çok önemli bir husustur.

Toprak isteği bakımından ise; kireçsiz toprak seçilmesine özen gösterilmelidir. Kireçli topraklarda kupa çiçeğinden pek verim alamazsınız. Yaprak çürüntüsü, funda yaprağı, biraz kum ve sphagnum yosununu eşit miktarlarda karıştırarak güzel bir toprak karışımı elde edebilirsiniz.

Her 3-4 yılda bir saksı değişimi yapabilirsiniz. Bunun için Nisan ve Mayıs ayları sanırım en iyi değişim ayı olacaktır. Nisan ayı daha uygun olabilir. Yaz aylarında bitkinize su verirken suyun kireçsiz olmasına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca kupa çiçeğinize düzenli olarak, aynı kap ile, fazla soğuk olmayan ve her gün aynı saatte su vermeniz bitkinizin gelişimi için çok iyi olacaktır. Kışın ise yazın verdiğiniz su miktarını azaltmanız gerekecek. Çünkü kışın bitkiniz dinlenmeye çekileceği için su tüketimi de az olacaktır. Kışın özellikle soğuk su vermemeye çok dikkat edin. Soğuk su vermeniz halinde bitkinize hastalandırabilirsiniz. Toprak yüzeyi kuruduğunda oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su ile sulayın.

Kupa çiçeğinin üretimi; ayırma yöntemi ve tohum ile olur. Ayırma yöntemi ile; yavruların huni oluşturarak, ana bitkinin boyunun yarısına geldiği zaman, keskin bir bıçakla dikkatli bir şekilde ana bitkiye zarar vermeden kesilir. Kesilen bu bölge çürümemesi için hemen odun kömürü tozu serpilmelidir. Bu yavru bitkiler saksılara alınarak çoğaltılmış olurlar. Bu işlem Mart ayında yapılabilir. Ayrıca tohumla üretim de uygun bir yöntemdir ancak çok uzun zaman gerektirir. Sabırsız kişiler için pek uygun olmayan bir yöntem diyebiliriz.

Önemli hastalıklarından bir tanesi çok soğuklara maruz kaldığında yapraklarının kahverengileşmesi ve dış görünümünün bozulmasıdır. Böyle durumla karşılaştığınızda biliniz ki bitkiniz aşırı soğuğa ya da ihtiyacından az soğuklara maruz kalmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu