Sorgum ve Süpürge Darısı Nedir? Sorgum Nerelerde Yetişir?

Sorgum otu; buğdaygiller familyasında yer alan ve bilimsel adı Sorghum bicolor bir tahıl çeşididir. Dünya üzerinde 25’den fazla sorgum alt türü bulunur. Genel olarak bir yem bitkisi olarak bilinmesine rağmen son yıllarda kinoa gibi popüler bir besin maddesi olmuştur ve insanlar tarafından da sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. Dünya’da ilk yetiştirildiği yerin Kuzey Afrika olduğu düşünülür ve 3000 yıldır kullanıldığına dair araştırma verileri bulunmaktadır. Ülkeden ülkeye ismi değişmekle birlikte; gine mısırı, kafir mısırı, süpürge darısı gibi isimlerle bilinir. Özellikle açlık sorunu ile yaşamak zorunda kalan bazı ülkeler için çok önemli bir besindir. Dünya üzerinde en büyük sorgum üreticisi ABD’dir. ABD’den sonra Meksika, Sudan, Nijer ve Hindistan en büyük üreticiler arasındadır. Dünya üzerinde yetişen pek çok türü bulunur. Ülkemizde yetişen türü özellikle Trakya bölgemizde süpürge darısı olarak bilinir. Süpürge darısı olarak bilinen bu tür yerel olarak süpürge yapımından yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Sorgumun Kullanım Alanları? Sorgumun Özellikleri Nelerdir?

Sorgum bitkisi; buğday ve mısır ile diğer tahıl ürünlerine alternatif hemen her alanda kullanılabilir. Kuskus, yulaf lapası gibi lapalar, ekmek, pasta ve kek yapımında kullanılabilir. Silaj, hayvan yemi, duvar kaplama ve şıra yapımında da kullanılır. Özellikle güvercinler için oldukça yaygın kullanılan bir tahıldır. Ayrıca birası yapılabilir. Bazı ülkelerde pek çok içeceğin temel maddesidir. Hindistan’ın meşhur ekmeklerinden roti ve Meksika’nın ünlü tortilla ekmekleri sorgum unundan yapılmaktadır. Ayrıca etil alkol yapımında da kullanılmaktadır. Sorgumdan elde edilen etil alkol, ABD’de araçlarda yakıt tasarrufu amacıyla kullanılmaktadır. Benzer şekilde; süpürge darısı sorgumu kağıt sanayisi, hayvan yemi, çit yapma gibi amaçlarla kullanılabilmektedir. Süpürge darısı un yapımında da kullanılmaktadır. Sorgumun diğer türlerine benzer kullanım şekilleri bulunur.

Bazı ülkelerde oldukça yaygın ve birçok alanda kullanılan sorgum ülkemizde özellikle insan tüketimi açısından baktığımızda şu an için çok yaygın değildir. Fakat kullanımının giderek yaygınlaşacağını düşünmekteyiz. Bu nedenle sorgum üretimi ve kullanımı konusunda araştırmalara yaparak, bu alanda faaliyetler gösterebilirsiniz. Bu hem ticari anlamda size katkı sağlayacaktır hem de aslında önemli bir ürün olan ama ülkemizde çok yaygın olmayan sorgumun kullanımını artıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu