Türkiye’de Muz Yetiştiriciliği ve Muz Ağacı Bakımı
Türkiye’de muz yetiştiriciliği bakımı zor olsa olsa da yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle Akdeniz bölgesinde kıyı kesiminde yetiştirilmeye elverişli bir iklim bulunur. Son yıllarda Türkiye’nin coğrafi olarak muz yetiştiriciliğine uygun hale gelmesi ile birlikte yerli muz iç pazarda önemli yer tutmaktadır.
Türkiye’de Muz Yetiştirilen Bölgeler
Türkiye’de muz yetiştirmek isteyenlerin belirli kriterlere dikkat ederek ev ortamında bu faaliyeti yapabilmeleri mümkündür. Dünya üzerinde anavatan olarak Güney Asya ülkeleri yoğun muz yetiştiriciliğinde bulunur. Severek tüketilen bu meyve soğuk bir ortamda yetiştirilmeye uygun değildir. Muzun vücuda sağlamış olduğu pek çok vitamin ve mineral oranı bulunur. Bunun yanı sıra potasyum, magnezyum gibi içerikleri insan vücuduna enerji sunan mineraller ile desteklenir. Kan basıncını düzenleme özelliği bulunan muz bakımı da oldukça titizlikle yapılmalıdır. Günde 100 gram tüketilen bir muzun stres hormonlarına iyi geldiği bir kişiyi daha mutlu ettiği tespit edilmiştir.
Türkiye’de muz yetişen bölgeler sıcak iklim bölgelerinin de yetişebilen bir meyve olduğu için Akdeniz Bölgesi’nin iklimi oldukça elverişlidir. Özellikle bu bölgelerde Antalya başta olmak üzere Mersin, Alanya gibi bölgelerde yetiştirilmektedir. En güzel ve en yoğun muz yetiştiriciliği ve muz dendiğinde akla gelen yer ise Anamur’dur.
Türkiye’de Yerli Muz Yetiştiriciliği
Muz yetiştiriciliği oldukça zahmetli bir süreci bulunan bu meyve özel bir bakım ister. Her mevsim yetiştirilmeye uygun olmadığı için özellikle Mart ve Mayıs ayında aktif olarak yetiştirmek için çalışmalara başlanabilir. Türkiye’de muz yetiştirme faaliyetleri evde bir saksı alanında yapılmaktadır. Oldukça popüler hale gelmiş olan evde muz yetiştiriciliği uygun ortam sağlandığında verimli sonuçlar alabilmeyi destekler.
Yerli muz yetiştirmek için en önemli şart bu bölgede yağışın az olmasıdır. Bu miktar belirlenirken 150 mm’den yukarı oranda bir yağış söz konusu olursa istenen verim elde edilemeyecektir. Muhakkak ki bu süreçte nemin ve sıcaklığın sunduğu ortam muzun organik bir şekilde olgunlaşmasını destekler.
Muz yetiştiriciliğinde bulunan kişinin unutmaması gereken şey 6 aylık periyotlarla meyve verdiğidir. Ancak bu ağaçtan 2 yılda bir hasat elde edebilmek mümkündür. Bu süreçte büyüme payı göz önüne alınarak tüm bakımının düzenli olarak yapılması ve hasat zamanının hazırlanması gerekir. Muzun asıl sarı rengi olgunlaşması ile elde edilir. Toplama zamanı geldiğinde tam olgunlaşıp o renge ulaşmadan toplamak gerekir. Eğer bu süreç dikkate alınmazsa muzda çatlama ve kırılmalar görülebilir. Dikilen muz fidanı zamanla genişleyecek ve bulunduğu kaba sığmamaya başlayacaktır. Oldukça büyük ve derin bir kabın içinde bu işlem yapılırsa ileriye dönük olarak daha rahat ortam sağlanmış olunur. Muz ağacının toprağını belirli aralıklarla havalandırmak, oksijenle temas etmesine ve daha elverişli bir hale gelmesine etki eder.
Aynı zamanda bahçe veya evinizde muz ağacı büyütebilirsiniz. Bununla ilgili olarak “Evde ve Bahçede Muz Ağacı Bakımı ve Yetiştirilmesi” konumuzda detaylı bilgiler vermiştik.
Muz Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Muz ağacının bakımı özel süreçlerden geçirilerek yapılır. Tropikal bir meyvedir. Dünyanın pek çok yerinde yetiştiriciliği yapılabildiği gibi en çok Güneydoğu Asya bölgelerinde görülür. Dikim faaliyeti gerçekleşir. Muz fidanı dikmek isteyen kişilerin en az 24 saat boyunca beklemeleri gerekir. Ardından belirli bir seviyede PH derecesine sahip olan toprağa ekimi gerçekleşir. Tohumları ekilirken toprağın alt tabakasında en az 3 santimlik bir bölge belirleyerek bu alana koymak gerekir. Toprağın nemli olması süreçte dikilen fidandan verim alabilmeyi sağlayacaktır. Güneşi çok seven bir meyve olduğu için bol güneşli bir alanda bulunması günde bir iki kere sulanması yeterli olacaktır. Çok sıcak bir ortamda bulunmuyor ara ara güneşi görüyorsa sulamayı daha da azaltmak fayda sunar. Sağlıklı bir muz ağacı elde edebilmek için düzenli olarak sulama ve budama işlemlerinin yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Budama işlemi yapılırken yaprak kısmından başlatılmalıdır.
Muz ağacı nasıl bakılır olması gereken iklim şartı karşılandığında rahatlıkla büyüyebilen bir meyvedir. Toprağın nemli olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Muz ağacının yaprakları oldukça hassastır. Doğadan kaynaklı olan etkenlerle yaprakları dirençsizleşebilir. Toprağın besin değerinin artırılması ve içerisinde mineral ve vitamini dengesi sağlanarak humus atılması yaprakların topraktan aldığı besinle daha kuvvetli olmasını destekler. Büyümeye başladığında dalları ve yaprakları oldukça genişleyecektir. İçine konulan kabı bu sebeple değiştirmek gerekir. Geniş bir alan sunulmalıdır. Sıcak ve nemli ortamlar muz ağacının yetiştirilmesinde uygun ortamı sunar. Sulama yapılırken derine doğru yapılmalıdır. Tohumların büyümesinde ve filizlenmesinde kullanılacak olan bitkinin içine konacağı saksı ince ve uzun olabilir.