Moringa Ağacı Nedir? Moringa Yaprağı ve Tozu

Moringa ağacı, mucize bitki olarak adlandırılan, Anavatanı Hindistan olan davul ağacı yada ben oil olarak da bilinen bir ağaçtır. En önemli özelliklerinden birisi yapraklarından meyvesi, kabukları ve köklerine kadar her parçasının ayrı bir değere ve bir takım faydalara sahip olmasıdır. Hindistan dışında bu bitkinin Güneydoğu Asya ile Güney ve Orta Amerika ve daha kısıtlı olarak Afrika ve Ortadoğu’da yetiştirildiğine dair bilgiler vardır. Kuraklığa dayanıklı bir ağaç iken soğuğa karşı dayanıksızdır. Ancak -10 dereye kadar metabolizmasını bir nevi durdurarak yaşayabilir. Yapraklarını ve gövdesini kurutarak sadece kökleri ile yaşamaya çalışır ve uygun mevsimde ise tekrar yaprak ve meyve verebilir.

Moringa Nasıl Kullanılır? Moringa Tozu Nedir?

Kökleri turp gibi yenebilirken, tohumları da fıstık olarak yenir. Tohumları yüksek oranda yağ içermektedir. Bu yağ, makine yağı ayarında olup saat gibi hassas makinelerin yağlanmasında kullanılır. Ayrıca kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır. Yağ elde edildikten sonra arta kalan posada mikrop öldürücü bileşikler yoğun miktarda bulunduğundan geleneksel olarak su dezenfektesinde kullanılmıştır.

Belki de en popüler ve faydalı kısımları yapraklarıdır. Moringa yaprağı özellikle A vitamini açısından oldukça zengindir. A vitamini kaynağı olarak bilinen havuçtan bile 4 kat daha fazla A vitamini içermektedir. Bunun yanında C vitamini, potasyum ve protein bakımından da oldukça zengin olan bir besindir. Tüm bu özelliklerinin yanında kolesterol oranı düşüktür ve yine düşük miktarda yağ içerir.

Moringa yaprağı ezilerek toz haline getirilir ve moringa tozu elde edilir. Kurutulmuş yapraklardan elde edilen moringa tozu yüksek oranlarda besin içerir. Bu toz bazı ülkelerde geleneksel olarak yemek ve çorba yapımında, gıda sanayisinde vs. kullanılır.

Moringa Tozunun Faydaları

Yüksek antioksidan gücü ve içerdiği zengin fito bileşikler sayesinde; karaciğer, göz ve kemikler için faydalıdır. Saç ve cilt bakımı için de kullanılmaktadır. Saç için gerekli pek çok bileşiği içerdiğinden son zamanlarda popüler hele gelmiştir. Ayrıca mantar ve bakteri öldürücü etkisi de bulunmaktadır. Antikanser, astıma karşı, tansiyon düşürücü, kansızlığa iyi gelen, obeziyle mücadelede kullanılabilecek bir bitkidir.

Modern bilim onun değerini henüz yeni keşfetmiş olsa da, moringa antik zamanlardan beri çeşitli kültürlere çok sayıda fayda sağlamıştır. Romanlar, Mısırlılar ve Rumlar ona çeşitli rahatsızlıklar üzerindeki tıbbi etkileri nedeniyle değer vermişlerdi. Günümüzde, çeşitli insani yardım kuruluşları, yetersiz beslenme ve yoksulluğa maruz kalmış bölgelerde açlıkla mücadele etmek için bu bitki yaprakları üzerinde kampanyalar ve çalışmalar yapmaktadırlar.

Moringa özlerinin ödem atıcı özelliği vardır. Ayrıca karaciğer üzerinde hepatoprotektif bir etki yapar. Araştırma çalışmaları, antitüberküloz ilaçların neden olduğu karaciğer hasarına karşı moringa yapraklarının etkililiğini ve iyileşme sürecini hızlandıran uyarıcı etkilerini doğrulamıştır. Önemli etkilerinden birisi vücuttaki glutatyon içeriğini düzenler ve aynı zamanda radyasyona bağlı olarak gelişebilen hepatik lipid peroksidasyonunu önler. Bu koruyucu etki, moringada bulunan kateşin, epikateşin, ferulik asit ve vitamin C gibi fitokimyasal maddelerin varlığı ile ilişkilendirilmiştir.

Kabızlık, gastrit ve ülseratif kolit gibi sindirim sorunlarına karşı da faydalı olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca, alerji ve astıma karşı antihistamin benzeri bileşikler ihtiva etmektedir.

Moringanın Faydaları

  • Moringa, herpes simplex virüsünün neden olduğu enfeksiyona karşı etkilidir. Bu bitkinin iyileştirici etkileri cilt lezyonlarının gelişimini önler ve enfekte eden virüsün neden olduğu plak oluşumunu engeller.
  • Moringa ekstraktlarının nemlendirici ve detoks etkisi, zararlı kirleticilerin etkilerini yok etmeye yardımcı olur, kırışıklıkları engeller ve erken yaşlanmayı yavaşlatır. İçerdiği yüksek proteinler sayesinde cilt hücrelerinin ağır metallerin (cıva ve kadmiyum gibi) neden olduğu hasarlardan korunmasına yardımcı olur. Aynı nedenle, kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Moringa tohumu yağının sağlıklı saçlar üzerindeki olumlu etkileri antik zamanlardan beri bilinir ve uygulanır. Saçların temizlenmesinde ve saflaştırılmasında son derecede etkilidir ve ultraviyole ışınım da dahil çevresel hasarlardan korur. Kafa derisi için değerli bileşikler içeren bir krem gibidir. Saç büyümesini uyarır.
  • Antibakteriyel ve Antifungal Özellikler: Bu ürün antiiyotik etkisine yani antibakteriyel, antifungal ve antimikrobiyal etkilere sahiptir. Bu sayede enfeksiyöz hastalıklara neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller ve ölmelerine neden olur. Yapılan bilimsel araştırmalar moringa ekstraktlarının Salmonella, Rhizopus türleri, E. Coli, Enterobacter aerogenus, Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus gibi besin kökenli mikroorganizmalara karşı koruma sağladığını kanıtlamıştır. Araştırmalar, moringa ile yapılan tedavinin diyabetik test deneklerinde kan glikozu, idrar şekeri ve idrar proteinlerinin azaltılması yönünde olumlu bir şekilde etki ettiğini göstermiştir.
  • Bu ürün aynı zamanda anti epileptik özelliklere sahiptir. Depresyon, stres, psikolojik bozukluklar, kaygı ve yorgunlukla mücadelede yardımcı olur. Antiinflamatuar özellikler ve moringanın yüksek orandaki vitamin içeriği, ürpertici ve kataral durumların tedavisinde değerlidir. Tiroid bezinin ve hormonlarının düzenlenmesi için yfaydalıdır ve cilt enfeksiyonlarını ve yaralarını iyileştirmede etkilidir.
  • Su Arıtma: Moringa olefeira özleri anti-siyanobakteriyel niteliklere sahiptir ve kullanımları için övülmüştür İlkel su filtrasyon sistemlerinde. Tohumları pıhtılaşma maddesi olarak çalışır ve suda bulunan kil ve mikroorganizmalar üzerine topaklayıcı etkiler bırakır ve böylece zararlı kirleticilerin ve alglerin giderilmesinde yardımcı olur. Alümina gibi diğer endüstriyel koagülanlardan farklı olarak, suyun arıtılması ve işlenmesinin doğal bir yoludur.
  • Çiftlik Hayvanları İçin Besleme: Moringa yaprakları mükemmel besin özelliklerine sahiptir ve hem ekonomik hem de beslenme açısından hayvan yemi olarak kullanımı uygundur. Süt ve et kalitesinin artmasına ciddi anlamda katkı sağlamaktadır.

Uyarı: Bu yazımız tüketim tavsiyesi değildir. Bu bitkini kökleri ve kabuğu, hamilelik esnasında tüketilmesi veya kullanılması önerilmez. Ayrıca satın alacağınız ürünün saklanma koşullarına uygun paketlenmiş, orjinal ürün olmasına dikkat etmek gerekir. En doğrusu bir uzman doktora danışarak tedavi amacı ile kullanmaya başlamaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu