Hardal Bitkisi Nasıl ve Nerede Yetişir?

Hardal, çağdaş çiftçilerin ve yetiştiricilerin ilgisini çeken eski bir bitkidir. Hardal bitkisini, 2 ay kadar kısa bir sürede büyütmek ve tohum üretmek kolaydır. Bitkinin yeşil kısımları yenilebilir, çiçekleri çekici ve tohumların bitki üzerinde olgunlaşmasına izin verilirse, kendi kendine ekecek ve çoğalacaktır. Bu sayede bol miktarda hardal üretilebilecektir. Hardal, oldukça dayanıklı bit bitkidir. Hemen hemen her yerde büyüyebilir, haşerelerden nadiren rahatsız olur. Hardal bitkisi ayrıca çok üretkendir. 

Hardal Nasıl Ekilir?

Hardal bitkisinin ekimi ya tohumdan ya da fideden yapılır. Tohumdan hardal yetiştirmek istiyorsanız şayet çok kolaydır. Sizi yormaz ve ilerleyen zamanlarda rahat edersiniz. Tohumdan hardal yetiştirmek istiyorsanız, onları don döneminde açık havadan içeri almanız gerekebilir. Hardal bitkilerini daha çok çoğaltmak istiyorsanız ilk önce sabır göstermeniz gerekir. Ardından ise 3 haftada bir hardal bitkisi tohumlarını ekmeye devam etmelisiniz. 

Hardal bitkisi tohumlarını ilkbaharın bitiminden az bir süre önce bırakmak gerekir. Sonbaharda hasat yapmak için hardal bitkileri tohumlarını yaz ortasında tekrar ekmeye başlamalısınız. Hardal tohumu ekerken, her bir tohumu yaklaşık 1 cm aralıklarla toprağın hemen altına ekmelisiniz. Tohumlar filizlenmeye başladıktan sonra fideleri yaklaşık 8 cm aralıklarında düzenlemeniz gerekir. Fide dikiyorsanız, son don tarihinden 3 hafta önce 8 ile 15 cm aralıklarında dikim işlemi gerçekleştirmeniz gerekir.

Hardal Nasıl Yetiştirilir?

Kendi bahçenize hardal dikmek istiyorsanız, güneşli veya en azından kısmen gölgeli bir yere ihtiyacınız vardır. Büyüme için humuslu, kireçli bir toprak tercih edilir. Hardal ekimini, hemen hemen tüm diğer sebzelerle karışık yerlerde yapmanız mümkündür. Bu familyadan bir bitkinin en erken dört yıl sonra aynı yerde yeniden yetiştirilmesi de önemlidir. Aksi takdirde çeşitli bitki hastalıkları bulaşabilir. Hardal bitkisi besin maddeleri ile iyi beslenen bir yerde yetiştirilirse, düzenli sulama yeterlidir. Hardalı mahsul olarak veya toprak yapısını iyileştirmek için kullanırsanız, bu genellikle daha az iyi yerlerde yapılır.

Bitkilere gübreleme şeklinde ek besinler sağlanması tavsiye edilir. Bu sayede tam güçlerini geliştirip toprağı iyileştirebilirler. Hardalın kötü bir yerde ek gübrelenmesi, daha iyi büyümesini sağlar, besinleri tüm bitki organlarında depolar ve kompostta veya doğrudan yatakta çürürken tekrar serbest bırakır. Hardal bitkisinin iyi büyümesi karbonu sabitler ve çürüdükten sonra humus olarak kullanılabilir.

Hardal Bitkisinin Faydaları

Hardal tohumu kolesterol içermez, sadece eser yani çok az miktarda bitkisel yağ ve yaklaşık yüzde 25 oranında protein içerir. Hardal yaprağı kalsiyum, fosfor, magnezyum ve B Vitamini içerir. Kalori miktarı hardalların çoğunda ihmal edilebilir düzeydedir. Yıllar boyunca, hardal iyileştirici güçleri için yetiştirilmiş ve kullanılmıştır. Çeşitli hastalıkların olduğu zamanlarda büyüklerimiz hardal ile çözüm bulduklarını söylemiştir. İştah uyarıcı, sindirim sistemi yardımcısı ve dekonjestan olarak ünlü bir bitkidir. Hardal kan dolaşımını arttırdığından, iltihabı tedavi etmek içinde kullanılır. Donmayı önlemek için çoraplarınıza hardal tozu bile serpebilirsiniz.

Hardal tohumları ayrıca tıbbi, sindirim ve antiseptik özellikleri nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinde soğuk algınlığı, romatizma, deri döküntüleri, solunum problemleri ve siyatik ağrılarının tedavisinde kullanılmıştır. Hardal bitkisi, kurutulmuş çiçeklerini ve yapraklarını içmenin bir kişinin atalarıyla iletişim kurmasını sağladığına inanılan toplumlarda vardır. 

Hardal Bitkisi ve Özellikleri

Hardal çoğu toprakta iyi yetişir ve iyi verim verir. Ancak pH’ı 6.0’dan az olmayan zengin, iyi drene edilmiş, iyi hazırlanmış toprakta verimi artacaktır. Düzenli bir şekilde su verildiğinde ise gelişimi artacaktır. Serin havayı sever; hafif bir don, tadını iyileştirebilir. Siyah hardal yetiştirilmesi en kolay olanıdır. Siyah hardal bitkisi, olgun bir tohum kabuğu, beyaz hardal tohumları ve siyah hardal tohumları ile karşımıza çıkar.

Hardal, son derece üretken, güçlü bir bitkiye dönüşme konusunda etkileyici bir yeteneğe sahip sıradan görünümlü küçük bir bitkidir. Hem büyük umut vaat eden bir tohum hem de büyük bir keskinlik olarak ünü bilinir. Evinin bahçesinde ekim biçimle uğraşan kişiler, genellikle yeşillik amacıyla hardal yetiştirir. Tek bir fincan doğranmış yaprak, günlük A ve K vitaminlerinin günlük ihtiyaçtan fazlasını karşılar. Aynı hardal bitkisi, aynı zamanda, hazırlanmış hardal sosları ve ezmeleri için kullanılabilecek tohumlar da sağlar. En yaygın bahçe hardalı türleri sarı ve doğu hardalıdır. Tohumların büyümesi 80 ila 95 gün arasında sürer.

Hardal Bitkisi Tohumu ve Çimlenme

Hardal serin toprakta filizlenir. Hardal çimlenmesi için elverişli koşullar arasında nemli toprak ve kabaca 7-8 °C toprak sıcaklığı bulunur. Bu şartlar altında topraktan hardal beş ile on gün içinde çıkacaktır. Toprak 4 °C olduğunda ekilen hardal çimlenir ancak daha yavaş çimlenir. Hardal sonbaharda ekilirse veya toprak sıcaklığı 4 °C’nin altına düştüğünde tohum çimlenmek için toprağın ısınmasını bekler.

Hardal tohumu, bitki kırılıp tohumları istenmeyen yerlere saçacak kadar kırılgan hale gelmeden hasat edilmelidir. Hardal tohumu çok fazla nem içeriyorsa depoda bozulabilir. Hardal yetiştiren kişi, saklamadan önce tohumların ezildiğinde nemli ve etli olmadığını kontrol etmelidir. Tohumlar hasat edildiğinde yeterince kuru değilse, ince bir elek üzerinde kurutulabilirler. Alternatif olarak, tüm bitkiyi kesin, bitkinin üstünü kahverengi bir kağıt torba ile örtün ve bitki kuru tohumları torbaya bırakana kadar baş aşağı asın. Bu yöntemi de kullanabilirsiniz. Kurutma tipik olarak yaklaşık iki hafta sürer.

Sarı hardal, kahverengi ve doğu hardalından daha çabuk olgunlaşır. Sarı hardalın yaşam döngüsü 80 ile 85 gün arasındadır. Kahverengi hardal 90 ile 95 gün içinde olgunlaşır. Kahverengi ve oryantal hardal çeşitleri sarı hardaldan daha kolay parçalandığından, bitkiler tamamen kurumadan hasat edilmelidir. Onları erken hasat etmek, sarı çeşitlerden daha uzun bir kuruma süresi gerektireceği anlamına gelir.

Hardal ılıman iklimlerde hızla çoğalır. Ancak nemli, kireçli arazileri ve güneşli alanları tercih eder. Bazı çeşitler yapraklı sebze olarak, bazıları ise tohumları için yetiştirilir. Fideler Mart ayı sonu ve Mayıs ayı ortalarında arasında toprağa ekilir ve Temmuz veya Ağustos ayının sonuna doğru hasat edilir. Bitkinin tohumları toplanır ve işlenebilir. Toprağın fakirleşmesini önlemek için hardal ekimi, tahıl ekimi ile değiştirilerek yapılmalıdır.

Hardal Bitkisinin Çeşitleri Nelerdir?

Hardal, Brassicaceae familyasına ait bir bitkidir. Uzun, dallı sapları 1 ila 2 metre arasında değişen ve sarı çiçek salkımları olan yıllık, otsu, güzel bir bitkidir. Yetiştirmesi kolay ve zahmetsizdir. Hardal ılıman iklimlerde kolayca yetişir. Kolza bitkisinin kuzeni olmasına rağmen kuraklığa, sıcağa ve dona karşı daha dayanıklıdır. Hardal bitkisinin üç ana çeşitte yetiştirilmektedir. Güney Avrupa ve Asya’ya özgü siyah hardal, loblu, tüylü yapraklara ve siyah tohumlara sahiptir. Bununla birlikte, bir mahsul olarak giderek daha nadir hale geliyor. Hindistan’dan kahverengi hardal, siyah hardaldan daha büyük tohumlara sahip dayanıklı bir bitkidir. Beyaz hardal tohumları soluk sarı renkleriyle karakterize edilir. Siyah hardalın aksine, beyaz hardal bitkisinin kabukları gaga şeklinde uçlara sahiptir. Ayrıca vahşi doğada verimli bir şekilde yetişen, ancak bir ot olarak kabul edilen tarla hardalı vardır. Hardal özellikle toprağın fakirleşmesini önlemesiyle dikkat çeken bit bitkidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu