Bitkilerde Yaprak Ucunda Kuruma ve Sararma

Bitkilerde yaprak ucunda kuruma toprağın vitamin ve mineral dengesi açısından eksik olduğunu ya da bakım ile ilgili bir sıkıntı olduğunu gösterir. Yeteri kadar besin ulaşımı gerçekleşmeyen kök alanı yaprak ucunda sararma ve kurumaya sebep olur. Bunun dışında sulama, güneş ışığı, aşırı karanlık ortam, nem gibi durumlarda buna sebebiyet verebilir.

Bitkilerde Kuruma Nedir?

Bitkide kuruma doğal seleksiyon içerisinde gerçekleşebilen bir durumdur. Bunun önlenebilmesi bireysel olarak alınabilecek önlemler ile giderilebilir.

Her bitki türünün belirli bir oluşum dengesi bulunur. Bitkilerde var olan gelişim sürecinde bulunduğu toprak yapısı, hava, ışık, nem gibi dış faktörler farklılık gösterir. Bitkinin türüne göre değişen bu farklılık dikkate alınmadığında bitkide yaprak ucunda kuruma veya sararma durumun gözlenebilir.

Bitkilerde Yaprak Ucunda Kuruma Nasıl Olur?

Bitkinin yaprak ucunun kuruması İçinde bulunduğu toprağın çoğunlukla elverişsizliğinden kaynaklanır. Toprak tipindeki problemden kaynaklı olarak çiçek hastalanabilir. İnsanlarda ve hayvanlarda görülen iç ve dış parazit durumları bitkilerde de söz konusu olabilir. Dışarıdan bitkiye yapışmış bir parazit bölgesel olarak çiçeğin kurumasına ve zarar görmesine sebep olacaktır. Burada önemli olan problemin tespit edilebilmesi ve bu probleme yönelik yapılabileceklerin listelenmesidir.

Bitkilerde yaprak uçlarında kuruma yalnızca toprak yapısından kaynaklanmaz. Bir diğer sebebi ise iklimin o bitkinin büyümesine elverişli olmayışıdır. Bahçe alanında özenle bakılan bitkilerde görülen sarmaların bir sebebi çevrede türünden kaynaklanabilir. Gaz ve atıkların etrafa yayılması hava ile temas eden bitkinin yapraklarına zarar verme sürecini içerebilir. Unutulmaması gereken şey bazı bitkiler evde bakılmaya müsait ve uygunluk gösterirken bazıları yalnızca dış ortamda büyüyebilir ve gelişebilir.

Bu göz önünde bulundurulmadığında ev ortamında büyüyemeyecek bir çiçek bakılmaya çalışılırsa muhakkak ki birkaç gün sonra yapraklarında sararma ve kuruma görülecektir. Bakılan bitkinin özelliklerini bilmek ve tanımak bu anlamda önemlidir. Bazı evde bakılan bitkilerde yaprakları yemyeşilken bir anda sararmaya ve kurumaya başlamış olabilir. Bunda en önemli etkenlerden birisi toprağın değiştirilmiş olması veya bitkinin bulunduğu yerden farklı bir odaya veya bölgeye taşınmış olmasından kaynaklanabilir. Bitkiler bu tarz süreçlerde yer yadırgaması yaşayabilir. Bitkiyi eski toprağı ile kavuşturmak veya eski yerine almak sorunun çözülmesine katkı sunacaktır.

Bitki Yapraklarında Sararmanın Çözümü

Dışarıdan bakıldığında eskisi gibi var olan canlılığını yitirmiş olan bir bitkinin yeşil olan yapraklarında bükülme, kırılma ve renginde solma durumu gözlenebilir. İleri boyutta yaprakta sararma durumu ile karşı karşıya kalındığında belirli bir yöntem doğrultusunda giderilebilir bir durumdur. Bu konu ile alakalı olarak “Bitkilerde Yaprak Sararması Neden Olur? Nasıl Geçer?” konumuzda da bilgiler vermiştik.

Bitkilerde yaprak ucunda sararma çözümü için uygulanabilecek yöntemler bulunur. Bunların başında bitkinin köklerinden yeterince besini alınmamasından kaynaklı oluşan bir durum söz konusuysa bulunduğu toprak değiştirilebilir. Pek çok toprak içerisine farklı ürünler katılarak daha elverişli ve bitkiyi besleyici hale getirilir. Buna örnek olarak humuslu toprak yapısı ve gübre ile karıştırılmış toprak söylenebilir. Bitkinin elde edeceği verim bu topraklarda daha da çoğalır. Toprak içine ve çiçeğin yapraklarına uygulanan takviye edici ürünler temin edilebilir.

Çiçeğin fonksiyonel özelliklerini bilmek ve buna yönelik bir bakımda bulunmak oluşan sağlıksız durumun giderilebilmesinde bir adım olacaktır. Bazı çiçekler yapısal olarak sürekli oksijene ve güneşe ihtiyaç duyar. Bazıları ise kapalı ortamlarda daha rahat büyüyebilir ve gelişebilir. Bu sebeple mevcut bitkiye sunulması gereken ortam belirlenmelidir. Güneş ışığından maruz bırakılıyorsa daha çok gün yüzüne çıkarılmalıdır. Fazla sulanmayı sevmeyen bitkiler bulunur. Bakılan bitkinin suyu sevip sevmediği araştırılabilir.

Bazı çiçek türleri daha çok karanlık ve nemli ortamlarda olmaktan hoşlanır. Bu tarz çiçekleri direk güneş ışığına maruz bırakmak yaprakta bulunan nem dengesinin oluşumunun yitirilmesine sebep olur. Bundan kaynaklı olarak zamanla yeşil yapraklarda sararmalar görülmeye başlar.

Musluk suyu klorlu bir yapıya sahiptir. İçinde bulunan tortular bitkinin gelişimine olumsuz etkileyebilir. Özellikle kireç oranı oldukça yüksek ve denge durumunda bir PH dengesi bulunmayan su bitkinin özü ile birleştiğinde yapraklarında kuruma ve sararmaya sebep olabilir. Bunun için ek olarak toprağın içerisine demir başta olmak üzere farklı vitamin ve mineraller eklenebilir. Arıtılmış su kullanılabilir. Genel olarak sürece bakıldığında hem bireysel faktörlerden hem de çevre koşulları ile bitkinin yapraklarında sararma ve kuruma yaşayabilmesi mümkündür. Böyle bir durumla karşılaşmadan önce meydana gelen küçük belirtiler fark edilerek problemin ana kaynağına yönelik olarak çözüm yolları geliştirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu