Yulaf Ezmesi Besin Değeri ve Kalori Miktarı

Yulaf ezmesi, tok tutması, faydalı vitamin ve minerallere sahip olasından dolayı, genellikle sabahları tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı bir besin kaynağıdır. Bir kase yulaf ezmesi (yaklaşık 100 gram) 370 kaloridir ve içinde; 63 mg karbonhidrat, 7 gram yağ, 12,5 gram protein, 5,5 gram lif, 7 mg sodyum, 348 mg potasyum, 54 mg kalsiyum ve yaklaşık 5 mg demir bulunur. Buradan da anlaşılacağı gibi besin değeri oldukça yüksek olan; ciddi oranda mineral içeren bir gıdadır.

Yulaf Ezmesinin Yararları ve Zararları

Yulaf ezmesinin uygun miktarda tüketildiğinde bilinen bir zararı bulunmuyor. Sadece çocuklar için tek besin olarak kullanıldığında daha çok iştah açtığı ve daha fazla kalori yaktığı için yanında protein içeren besinler ile birlikte alınması tavsiye ediliyor. Yulaf ezmesi, birçok yaygın hastalığın önlenmesine katkı sağlıyor ve özellikle diyet yapanlar için çok yararlı bir gıda takviyesi oluyor.

Yulaf Ezmesi Nasıl Kullanılır?

Yulaf ezmesinin birçok kullanım şekli bulunuyor. Çeşitli meyveler (elma, armut ve muz gibi) ve süt (yoğurt da olabilir) ile karışım yapılarak (bir iki kaşık yulaf ezmesi ile), tatlı veya tuzlu krep yapılarak, ekmek olarak, poğaça ve kurabiyelerin tarifine eklenerek, kaynatılıp soğuk sudan geçirildikten sonra her türlü salataya ilave edilerek, sebze ve et yemeklerinde bunların üzerini kaplayarak (un yerine) ve sadece üt veya yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir.

Yulaf Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Yulaf ezmesinin faydaları; içeriğinde bulunan aminoasit miktarının yüksekliğinden dolayı karaciğer destekleyerek vücuttan daha fazla toksinlerin atılmasını sağladığından ve lifleri ile de damarların içindeki yağ birikintilerini azalttığından temizleyici özelliği bulunması, kan şekeri seviyesini düzenlemesi (özellikle diyabet hastalarında), safra kesesi asitlerini azaltarak sindirimi iyi bir düzene sokması, yeni dokuların oluşmasını sağlayan zengin proteinler bulundurması, içeriğindeki bitkisel kimyasalların kansere karşı direnç sağlaması, omega-3 ve linoleik asitler ile kötü kolesterolü azaltarak kalp sağlına olumlu katkı sağlaması, zengin B vitamini ile sinir sistemini geliştirmesi ve koruması, iyot içeriği ile tiroid problemlerini önlemesi, kalsiyumu sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkısı, tok tutarak kilo vermeye yardım etmesi, enerji sağlaması ve cilt güzelliğine yardım etmesi olarak sıralanabilir.

Özellikle diyet yapanlar için iyi bir ara öğün besinidir. Birçok diyetisyen diyetlerinde yulaf ezmesine yer vermektedir. Mineral değerlerinin yüksek olması, bunun yanında tok tutma özelliği tercih edilmesinin nedenleri arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu