Pekin Ördeği Yetiştiriciliği ve Kazancı

Pekin ördeği, adından da anlaşılacağı gibi anavatanı Çin olan bir hayvandır. Ülkemize ilk olarak 1984 yılında gelen Pekin ördeği, bundan yaklaşık 100 yıl önce Amerika’ya götürülmüştü. Daha sonra İngiltere’ye gitmiş ve İngiltere’de bu ırk daha da geliştirilmiştir. Bu aşamadan sonra ise dünyanın farklı bölgelerine yayılmıştır. Pekin ördeklerinin etin, tüyünden ve yumurtasından faydalanılmaktadır. Bundan dolayı Pekin ördeği yetiştiriciliği oldukça karlı bir iştir. Yazımızın devamında Pekin ördeği yetiştiriciliği ve kazancı ile ilgili merak ettiğiniz bütün detayları bulabilirsiniz.

Pekin Ördeği Özellikleri

Diğer ördek türleri ile kıyaslandığında, Pekin ördeğinin önemli artıları olduğu görülecektir. Bundan dolayı ördek yetiştiriciliği yapılırken genellikle Pekin ördeği tercih edilir. Etinin oldukça lezzeti olması, bu türün en önemli ırkıdır. 1984 yılından itibaren ülkemizde de yetiştirilen söz konusu ördek, beyaz renklidir. Gagası ve ayakları ise turuncudur.

Ülkemizdeki Pekin ördeğinin türü tüy tipi olanlarıdır. Bu ördeğin farklı türleri vardır. Fakat genel olarak özelliklerinin benzer olduğu söylenebilir. Hastalıklara karşı dayanıklıdır. Tavukların toplu şekilde ölmesine neden olan söz konusu hastalık, ördeklerde çok fazla görülmez ya da ördekleri daha az etkiler. Bundan dolayı ölüm oranlarının daha düşük olduğu söylenebilir.

Pekin Ördeği Kuluçka Süreci

Pekin ördeklerinin yumurtlama süreci yaklaşık 40 hafta kadardır. Bu süreçte haftalık 5, toplamda ise yaklaşık 200 yumurta alınması mümkündür. Verimliliklerinin çok fazla olması, ördeklerin kuluçkaya yatmasını zor hale getirir. Bundan dolayı yumurtadan Pekin ördeği çıkartmak için yumurtalar hindi ya da tavukların altına bırakılır. Ancak bunlardan civciv çıkması için yumurtaların döllenmiş olması gerekir. Döllenmenin sağlanması için ise her 4 dişi ördeğe karşılık 1 erkek ördek beslenmelidir.

Yüksek sayıda üretim yapılması planlanıyorsa, kuluçka makinesi kullanılması daha mantıklı olacaktır. Bu işlem için ilk olarak ördeklerin folluğa yumurtlamasının sağlanması gerekir. Bunun için planya taşı ya da benzeri bir altlık kullanılır. Söz konusu işlem yapıldıktan sonra her sabah yumurtalar toplanmalıdır. Mikrop arındırıldıktan sonra ise kuluçka makinesine konulabilir. Kuluçka süresi 28 gündür.

Pekin Ördeği Bakımı

Pekin ördeği yetiştiriciliği yapılırken uygun ortam şartlarının hazırlanması son derece önemlidir. Öncelikle bu ördeklerin barınak ve havuz ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır. Havuz ve barınağın doğru konumda yer almasına dikkat edilmelidir. Havuzun kümesin güneyinde bulunması, bunların arasının havuza meyilli olacak şekilde çakıl, beton ya da taş ile kaplı olması gerekir. Böylece havuzdan çıkan ördekler, ıslak ıslak kümese girmemiş olacaktır. Havuz ve kümesin büyüklüğü, ördek sayısına göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak havuzun kümesin yarısı kadar olmasının kabul edildiği söylenebilir.

Ördekler, zamanlarının önemli bir bölümünü havuzda geçirecektir. Havuzun suyunu içecek, burada çiftleşecek, gübresini buraya bırakacak ve burada yüzecektir. Bundan dolayı havuzun ve içindeki suyun temiz olması gerekir. Bunun için havuz suyunun sık sık değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pekin ördeklerinin beslenmesi, ördeğin yaşına göre farklılık gösterir. Genel olarak ise beslenmenin aşağıdaki gibi olması gerektiği söylenebilir.

Civciv: Kuluçkadan çıkan civcivlere ilk günlerde göz ve burun karma damla aşısı yapılır. Ayrıca sularına probiyotik ve vitamin takviyesi yapılır. İlk 4 hafta boyunca %20 proteine sahip Pekin ördeği yemi ile beslenir. Bu süre sonunda suya bırakılırlar.

Palaz: Bunlara 4.haftadan 6 aylık olana kadar %15 proteine sahip yemden verilir. 5 aylık olduklarında iri, bacak sağlamlığı ve göğüs genişliğine bakılarak iyi olanlar damızlığa ayrılır.

Anaç: Dişiler 6 aylık olduklarında yumurtlamaya başlar. Bu süreçte %75 palaz geliştirme, %25 yumurta yemi verilir. Diğer günler palaz geliştirme yemi %25 azaltılırken, yumurta yemi aynı oranda arttırılır. Böylece 4 gün sonunda tamamen yumurta yemine geçiş sağlanır. Burada temel amaç, yemin birden değiştirilmemesi ve ördeklerin yeni yeme alıştırılmasıdır.

Pekin ördeklerinin bulunduğu alanda follukların bulunması gerekir. Her 3-5 ördek için bir folluk yeterli olacaktır.

Pekin Ördeği Yetiştiriciliği Kazancı

Pekin ördeklerinin yumurtalarından, tüylerinden, etlerinden ve karaciğerlerinden yararlanılır. Bundan dolayı karlılıkları yüksektir. Fakat bunun için gerekli özen gösterilmeli ve bu hayvanların sevdikleri ortam oluşturulmalıdır. Elde edilen kazanç hakkında net bir rakam belirtmek doğru olmaz. Ancak ördek etinin fiyatının yüksek olduğu dikkate alınırsa, elde edilen kazancın yüksek olacağı söylenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu