En Karlı ve Verimli Koyun Irkları

Koyun yetiştiriciliğinde verim ve karlılık oldukça önemlidir. Birçok yetiştirici ırk seçerken bu ırkın birçok özelliğine bakar. Verim özellikleri ise koyun ırkı seçiminde en öncelikli olarak dikkat edilmesi gerekenlerden birisidir. Tabi ki bunun yanında bölgeye uyumluluk, dayanıklılık gibi özellikleri de çok önemlidir.

Koyun yetiştiriciliği yapacak olanlar öncelikli olarak süt veya et üretimi arasından seçim yapmalıdır. Çünkü süt verimi için beslenmesi gereken ve daha verimli olan ırklar ile et üretimi açısından verimli ırklar birbirinden farklıdır. Bununla beraber doğurganlık özellikleri, yavru verimi, yetişme süresi, süt yağ oranı gibi özellikleri de dikkate almak gerekir. Verimli olabilecek ve verimli sayılan bazı koyun ırkları hakkında sizlere kısa bilgiler vermek istiyoruz.

Targhee Koyunu

Targhee’ler 1900’lü yıllarda ABD’de üretilmeye başlanmıştır. Bu koyun ırkında Rambouillet, Corriedale, Lincoln ırkı koyunları bulunuyor. İri yapılı olan bu koyunlar genelde beyaz olsalar da kahverengi ve siyah renkleri de bulunur. Kiloları 55 ila 130 kg arasındadır. Doğurganlıkları yüksektir.

Canlı Ağırlık: 55-130 kg
Yapağı Kalitesi: 58-60 S
Kirli Yapağı: 4.5 ila 6.3 kg
Lüle Uzunluğu: 7.5-11 cm
Temiz Yapağı Oranı: %50-55

İle De France Koyunu

Anavatanı Fransa olan bu koyunların namı dünyaya yayılmıştır. Dünyanın en iyi koyun ırkından biri olarak bilinirler. Bu koyun ırkı her mevsim verimli yavrulama dönemi yaşayabilir, bu yüzden büyük ölçüde tercih sebebidir. Ayrıca iyi beslendikleri sürece kolay hasta olmayan yapıları ve güzel görünüşleriyle tercih sebebi oluyor. İki yıl içerisinde üç kez doğum yapabilme ve yüzde yetmiş oranında ikiz vermeleri kısa sürede sayılarını arttırmalarına neden olabilir. 10-12 aylık iken damızlıkta kullanılırlar.

Koç Canlı Ağırlık: 110-150 kg
Koyun Canlı Ağırlık: 70-90 kg
Yün Verimliliği: 4-6 kg
Yapağı Randımanı: %45-50
Yapağı Kalitesi: 58-60 S (B-B/C)
Lüle Uzunluğu: 7-8 cm

Suffolk Koyunu

Anavatanı İngiltere olan bu koyunlar, diğer koyunlardan farklı çekicilikteki görüntüleriyle göz dolduruyor. Orta boylu yapıları vardır, ayakları ve yüzleri siyah, gövdeleri siyahtır. Uzun ömürlüdürler, erkek ve dişide boynuzları bulunmaz.

Canlı Ağırlık: 75-80 kg
Yapağı Verimi: 3-3.5
Lüle Uzunluğu: 6-8 cm
Yapağı Kalitesi: 54-58 S
Bir Batında Yavru Sayısı: 1.5 adet

Menemen Koyunu

Menemen koyunu, İle de France ve Tahirova koyunları birleşimiyle üretilen bir ırktır. Batı Anadolu da oldukça yaygındırlar. Et kalitesi birinci sınıf olan bu ırkların ne erkeklerinde ne de dişilerinde boynuz olmaz.

Canlı Ağırlık: 60-90 kg
Laktasyon Periyodu: 120 gün
Yavru Sayısı: 1.3-1.5
Yapağı Verimi: 4-5 kg
Yapağı Kalitesi: 56 S
Günlük Canlı Ağırlık Artışı: 350-400 gr

Asaf Koyunu

Kaliteli eti ve uyumlu bir yapısı ile Asaf koyunları, Ost Friz ve İvesi ırkları arasında oluşturulmuş bir melezdir. Verimli bir sütçü yapısı bulunur. İç Anadolu ve Batı Anadolu’da yaygın olarak yetiştirilirler.

Koç Canlı Ağırlık: 60-70 kg
Koyun Canlı Ağırlık: 80-100 kg
Laktasyon Periyodu: 180-200 gün
Laktasyon Süt Verimi: 200-250 lt
İkiz Yavru Oranı: %25
Yapağı Verimi: 4-5 kg
Yapağı Kalitesi: 48-50 S

Karacabey Merinosu

Adını taşıdığı Karacabey’de 1935 yılında Alman Et merinos ile Kıvırcık arasında oluşan bir melezdir. İnce uzun kuyruklu yapısıyla bol etli verimli koyun sınıfında bulunurlar. Genelde beyaz renkli olan Karacabey Merinosu dişilerinde boynuz olmazken koçları boynuzludur.

Canlı Ağırlık: 60-90 kg
Laktasyon Süt Verimi: 70-80 lt
Laktasyon Süresi: 140 gün
Kirli Yapağı: 3.9 kg
Temiz Yapağı Oranı: %48-54

Columbia Koyunu

ABD’de üretilen ilk koyun ırkı olma özelliğini taşırlar. Lincoln ve Ramboillet ırkları arasında melezlenerek oluşmuştur. Hem dişileri hem de erkekleri boynuzsuzdur. Hızlı adaptasyon sağlar çabuk olgunlaşırlar. Yüzü dışındaki tüm bölgeleri yapağı kaplı iri yapılı bir ırktır.

Canlı Ağırlık: 70-130 kg
Kirli Yapağı: 4.5-7.3 kg
Lüle Uzunluğu: 8.9-13 cm
Temiz Yapağı Oranı: %45-55
Yapağı Kalitesi: 52-56 S

Tabi ki bunlar dışında et veya süt üretimi üzerine oldukça verimli olan koyun ırkları vardır. Yukarıda sizlere dünyada yaygın olarak üretimi yapılan ve verim özellikleri iyi bazı koyun ırklarını verdik. Sizlerde bu ırklar veya başka ırklar hakkındaki yorum ve tecrübelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

Sütçü Koyun Irkları: https://www.vetbilgi.com/sutcu-koyun-irklari-ve-ozellikleri/

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu