Abanoz Ağacı Nedir? Abanoz Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Abanoz ağacı; Latince adı Diospyros ebenum olan bir ağaçtır. Abanozağacıgiller familyasına ait ağaçlara verilen genel addır. Trabzon hurması ve kara sapot (çikolata) meyvesi Abanozgiller familyasına ait ağaç türleri arasında yer almaktadır. Gerçek abanoz ağacı yani Diospyros ebenum daha çok Sri Lanka, Çin, Hindistan ve Batı Afrika’nın bazı bölgelerinde yetişir. Ülkemizde tabii olarak bulunmayan ancak yetiştirebilen bir bitkidir. Birçok amaç için kullanılan bu ağacın gövdesi oldukça kalındır. Aynı zamanda kabuğu parlak siyah renkte, kabuk ile odun özü arasındaki bölge ise açık renklidir.
Abanoz Ağacı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Abanoz ağacı ülkemizde yaygın olarak bulunan bir tür olmasa da; aslında bilinen bir ağaçtır. Klarnet denildiğinde akla ilk gelenlerden birisidir ve iyi bir klarnet genellikle abanoz ağacından yapılmaktadır.
Abanoz Ağacı Nedir?
Özellikle Sri Lanka, Çin, Hindistan gibi ülkelerin tropik bölgelerinden yetişen ve ortalama boyu 10 metre kadar olan bir ağaç türüdür. En büyük özelliği oldukça sert oluşudur. Nem, aşırı sıcak veya soğuk, mantar ve diğer dış etkenlere karşı da oldukça dayanıklı olan bir ağaç türüdür.
Abanoz Ağacı Kaç Yılda Yetişir?
Çok hızlı büyüyen bir ağaç türü değildir. Toprak konusunda da çok seçici olduğu söylenemez. Uygun toprak ve çevre şartlarında ise 5 metre boya ulaşması 8-10 yıl kadar sürmektedir.
Abanoz Ağacı Sağlam Mı?
Oldukça sağlam bir ağaç türü olduğunu söylememiz mümkündür. Gövdesi geniştir, odunu oldukça serttir ve dış etkenlere karşı da oldukça dayanıklıdır. Yani sağlam bir ağaçtır ve bu özelliği ile çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.
Abanoz Ağacının Özellikleri Nelerdir? Abanoz Ağacı Nasıl Kullanılır?
- Odunu oldukça sert ve dayanıklıdır. Bu nedenle mobilya yapımında kullanılır. Bu ağaçtan yapılan mobilyalar oldukça değerli kabul edilir.
- Bazı müzik aletlerinin yapımından sıklıkla kullanılır. Klarnet yapımında, bazı telli çalgıların kulak kısımlar, kemanlar için tuşe tahtaları bu ağaçtan yapılmaktadır.
- Odunun iç kısmı oldukça siyah renktedir. En karakteristik özelliklerinin biri rengini parlak siyah renkte olmasıdır. Ancak kırmızı ve yeşil renklerde abanoz türleri bulunur.
- Çok eski zamanlardan beri lüks sayılabilecek baston, kadeh ve asa yapımında kullanılmıştır. Bazı kralların tahtları da abanozdan yapılmıştır. Abanoz ağacından heykeller de yapılmıştır. Ayrıca bazı ibadethanelerin ve sarayların yapımında kullanılmıştır.
- Takı yapımında da kullanılmaktadır. Abanoz yüzükler, tespihler, saat, yüzük, kolye ve küpeler oldukça rağbet görmüştür.
- Kerestesi oldukça zor yontulur. Abanoz kerestesi neredeyse taş kadar sert ve sağlamdır. Bu nedenle dayanıklı malzemelerin yapımında kullanılabilir.
- Siyah rengin yanında kırmızı abanoz ve yeşil abanoz da göz alıcı bir güzelliğe sahiptir.
- Sert ve sık dokusundan dolayı, mantarlaşmaya ve kurtlanmaya çok dayanıklıdır.
- Ham kerestesi güneşe karşı dayanıksız olduğundan özel işlemlerden geçirilir. Bu işlem neredeyse bir yılı bulmaktadır. Hazır olan keresteler artık bir metal kadar dayanıklı hale gelir.
- Madagaskar Abanozu (Kırmızı renkli), Afrika Abanozu, Seylan Abanozu, Hindistan Abanozu, Karayip Abanozu (Yeşil renkli) türleri mevcuttur.
- İslam medeniyetinde önemli yeri olan bir ağaçtır. Dini yapılarda, minberlerde, kakmacılıkta ve oymacılıkta kullanılmıştır. Satranç ve dama taşları ile tavla pullarının yapımında kullanılmıştır.
- Müzik aletlerinden biri olan klarnet yapımında kullanılır. En iyi klarnetler, abanoz kerestesinden yapılmaktadır.
- Normal ahşap vidaları abanoz ahşaplara girmemektedir. Bunun için demir vidaları kullanılmaktadır.
- Suya batabilen bir ağaç türüdür.
- Nesli tüketme tehlikesi ile karşı karşıya olan bir ağaçtır.