2021 Montofon (Esmer) Sığır Fiyatları

Dünyadaki en yaygın süt ırklarından ikincisi olan Montofon (Esmer) sığırların anavatanı İsviçre’dir. Yapılan araştırmalara göre saf bir ırk olmayan Montofon ırkının Pinzaguer ırkı ile melezleştirildiği ortaya konulmuştur. Sütçü bir ırk olmasına rağmen et verimliliği de oldukça yüksektir. Bu bakımdan dünyanın birçok bölgesinde yoğun bir şekilde talep edilir. İsviçre esmeri olarak da bilinen Montofon (esmer) sığır fiyatları ne kadardır? Bu ve benzer soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Montofon (Esmer) Sığır Özellikleri

Yukarıda da ifade edildiği gibi Montofon, melezleştirilmiş bir ırktır. Bunun en önemli belirtileri, sırt boyunca uzanan gri ester çizgisi, sırttan karna doğru gidildikçe sönmüş siyah renk ve ışık yansımalarındaki sönük siyahtır. İsviçre’de melezleşen bu ırk, daha sonra dünyanın farklı bölgelerine dağılmıştır. İskoçya ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmiş, daha sonra da buralardan da diğer ülkelere dağılmıştır.

Montofon (Esmer) Görünüm Özellikleri

Montofon (esmer) sığırın özellikleri genel olarak aşağıdaki gibidir.

  • Sıcak ve soğuğa adapte olma noktasında zorluk yaşamazlar.
  • Güçlü bir kas yapıları vardır.
  • Ağız kenarları genellikle açık renklidir.
  • Hastalıklara karşı dirençlidirler. Bundan dolayı nadiren hastalanırlar.
  • Kulakları büyüktür. Kulak içlerinin rengi ise genellikle açıktır.
  • Haylaz ve aksi bir yapıları vardır.
  • İnekleri ve boğaları boynuzludur.
  • Boğaların canlı ağırlığı 900 kg’a kadar, ineklerin ağırlığı ise 700 kg’a kadar çıkabilir.
  • Cidago uzunlukları ise boğalarda ortalama 145 cm, ineklerde ise 135 cm’dir.

Montofon (esmer) sığırlarının fiziksel özellikleri genel hatları ile bu şekildedir. Söz konusu ırkın süt verimliliği ise son derece yüksektir. Yıllık ortalama 9.000 kg’a kadar süt verdikleri bilinir. Sütte yağ oranı %4 iken, protein oranı ise %3,5’tir. Bu bakımdan kaliteli süt verdikleri söylenebilir. Süt verimliliğin fazla olması ve sütünün kalitesinden dolayı genellikle peynir üretiminde kullanılır. Yağ oranının fazla olması da benzer şekilde tereyağı üretimini olumlu olarak etkiler.

Bu hayvanların süt ve et verimlilikleri, yaşadıkları ortama bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer doğru noktalarda beslenirse, beklentilerin üstüne çıkacaktır. İsviçre esmerinin engebeli arazileri sevdiği söylenebilir. Fakat ülkemize geldikten sonra melezleme çalışmaları yapıldığı dikkate alındığında, ülkemizin bir noktasına uyum sağladığını söylemek yanlış olmaz.

Montofon (Esmer) Sığır Fiyatları Ne Kadar?

Montofon (Esmer) sığır, ülkemize Cumhuriyet’in ilk yıllarında getirilmiştir. İlk olarak 1925 yılında 2 boğa ve 14 inek ile başlayan Montofon girişleri, ilerleyen yıllarda daha hızlı bir şekilde olmuştur. Montofon ile yerli ırkların melezlenmesine başlanmıştır. Günümüzde farklı melez türleri olduğu bilinir. Dolayısıyla da buradaki durum, fiyatlar üzerinde etkilidir.

Montofon (esmer) sığır fiyatlarını etkileyen çok sayıda husus vardır. Bunların başında hayvanın genel durumu ve sağlığı gelir. Yaşlı olmayan ve ağırlığı yüksek olan sığırlar için daha yüksek rakamların ödenmesi gerekirken, yaşlı ve zayıf hayvanlar için ise daha az ödeme yapılır. Bu bakımdan net bir rakamdan bahsedilmesi çok zordur. Fakat ortalama bir ineğin fiyatının 11.000 TL seviyelerinde olduğu söylenebilir.

Montofon (esmer) sığırı fiyatlarına ilişkin aşağıdaki rakamlar da incelenebilir:

  • 3 yaşında Montofon sığır 8.200-9.000 TL
  • 2 yaşında Montofon düve 7.500-8.0000 TL
  • 4 yaşında gebe Montofon inek 11.000-13.000 TL
  • 8 aylık Montofon dana 4.500-5.000 TL

Burada verilen rakamların tamamı ortalamadır. Yani söz konusu rakamların bir süre sonra değişmesi söz konusu olabilir. Ayrıca sığırın genel durumuna bağlı olarak da rakamların değişeceği unutulmamalıdır. Bütün bunlar dikkate alındığında, her sığır için ayrı fiyatın söz konusu olduğu söylenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu